Megszámolni is nehéz, hogy Johnny Depp hány filmben mutatta már meg tehetségét. Legnagyobb sikereit valószínűleg Jack Sparrow megformálásával érte el, akit már most visszasírnak a rajongók, mivel úgy hírlik, hogy A Karib-tenger kalózai újabb epizódjaiban már nem lesz helye. Ugyanakkor van egy film, ami majd’ minden előzetes várakozás szerint hasonló sikerre volt hivatott, mint Jack Sparrow kalandjai. Ám ez a film akkorát bukott a mozikban, hogy azt még a Holdról is látni lehetett. De miért?

Ez a film nem más, mint a 2013-as A magányos lovas. A filmben Johnny Depp mellett Armie Hammert láthattuk, ő alakította a címszereplőt, míg Johnny Depp az ő indián szárnysegédjét. A western akció-komédia nem kevés misztikummal is meg volt fűszerezve, a főgonosz pedig egy wendigo volt.

526211% szinte minden elemében A Karib-tenger kalózai másolata volt, ami nem is annyira meglepő, hiszen a rendezői széket itt is Gore Verbinski foglalta el. Johnny Depp itt is egy eredendően mellékszereplőnek szánt karaktert hozott, aki a komikus hangvételt képviselte. Itt is egy felfutóban lévő sztár, Armie Hammer játszott együtt vele. És itt is a könnyed, látványos akcióké volt a főszerep, csak épp ezúttal a karibi szigetvilág helyett a poros-koszos vadnyugaton.

De ha minden elemében megpróbálta megismételni A Karib-tenger kalózai sikerét, akkor hogy lehetett belőle végül gigantikus bukás? Több dolog miatt. Eleve A magányos lovas szereplői – vagyis az indián Tonto és a címszereplő – között nem működött úgy a kémia, mint Jack Sparrow és Will Turner között. Itt valahogy mindkét karaktert komikusra akarták megalkotni, így kioltották egymást.

Másrészről a film hangvétele sem volt teljesen egyértelmű. Oké, egy western akció-komédiáról van szó, ami eléggé behatárolja, hogy mire is számítson az ember. Ezt némi horrorisztikus elemekkel is megspékelték, ami önmagában nem gond. Csakhogy a film sem tudta, hogy mi is akar lenni. A végig könnyed hangvételt megtöri ugyanis az a bizonyos jelenet. Az a jelenet, ahol egy teljes indián törzset lemészárolnak, ezt pedig a film egészére jellemző könnyedséggel próbálták meg ábrázolni. Ha valami, akkor ez csúnya öngól volt, mivel mindenki ritka ízléstelennek tartotta.

Végül, de nem utolsósorban nagyon úgy tűnik, hogy a film már csak a témája miatt is eleve bukásra volt ítélve. A mai fiatalabb generáció egyszerűen már nem vevő a westernre. Jó példa erre az olyan filmek hasonló bukása, mint a Jonah Hex, a Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat vagy a Cowboyok és űrlények, de ide sorolhatjuk a Hogyan rohanj a veszTEDbe komédiát is. Ezek mindegyik csúnyán elhasalt a mozikban.