Április 2-án, az autizmus világnapján a Különleges életek című film vetítése lesz az ADS Filmforgalmazó és a Sugár Mozi jóvoltából. A filmvetítés teljes bevétele az Autistic Art Alapítványt támogatja.

„Győztes csapaton ne változtass – így gondolhatta ezt Olivier Nakache és Eric Toledano, akik ezúttal is a jól bevált varázsformulánál maradtak. Társadalmilag érzékeny téma, nagyszerű színészek, a dráma és a humor jól eltalált egyvelege – és kész is a kultfilm. Ahogy ez bejött az Életrevalóknál is, amivel a Nakache–Toledano rendező-forgatókönyvíró páros egy életre beírta magát a filmtörténelembe. És sokak szívébe.

A film főszereplője a szakállas, kipát viselő Bruno (Vincent Cassel), aki barátjával, Malikkal (Reda Kateb) együtt egy félig legális szervezetet működtet. Azokat a súlyos autizmussal élőket fogadják be, akiket a hivatalos állami ellátóintézmények elutasítottak.

Brunoék nem rendelkeznek az előírt engedélyekkel és szakképesítésekkel, ezért rájuk száll az állami felügyelet. Bruno azonban úgy véli, a szeretet a megfelelő jogosítvány és ha az ő szervezete nem létezne, rengeteg autista helyzete válna reménytelenné. Maroknyi lelkes csapatukkal igyekeznek emberhez méltó körülményeket teremteni az autistáknak: etetik, elszállásolják, fejlesztik őket – lovasterápiára és jégkorizni viszik gondozottjaikat.”

Azt mondják, a legjobb forgatókönyvíró az élet maga. Mi, akik láttuk a filmet és betekintettünk a magyarországi lakóotthonokba, ezt az állítást csak megerősíteni tudjuk.

A Különleges életek című film és az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonok megoldandó élethelyzetei nagyon hasonlítanak. Kovács Henrietta, az Autistic Art ügyvezetője úgy véli, ezek nélkül az autista-barát lakóotthonok nélkül rengeteg autista helyzete válna reménytelenné. Ezek az otthonok nemcsak az autista felnőttek helyzetére reagálnak, hanem családtagjaikéra is, hiszen a szülők távozása után ezek az intézmények tovább gondoskodnak gyermekeikről.

Kovács Henrietta még azt is hozzátette: nagyon jó, hogy a filmben sokszor jelenik meg a humor eszköze a kialakult feszültségek feloldására. A valós életben is ér nevetni, még akkor is, ha egy ilyen intézményben dolgozik az ember, hiszen működésük alatt nem csak a drámai hangulat a jellemző, a hétköznapokban sok az öröm is.

Ezeknek az embereknek, akik e lakóotthonokban dolgoznak, munkájukat láttatni és segíteni kell.

E film csodálatos eszköz a lakóotthoni képek láttatására, mert tényleg nagyon élethűen jeleníti meg a valós helyzetet. És eszköz arra is, hogy jelen összefogásnak köszönhetően egy valós társadalmi probléma, egy fontos ÜGY támogatói legyünk. Miközben szórakozunk, közben adományozunk is!

dráma | vígjáték

A francia vígjáték bohókás könnyedséggel, ugyanakkor igaz együttérzéssel közelít egy társadalmilag érzékeny témához. Főszereplői autistáknak próbálnak segíteni, hogy... több»