2023.09.02 12:31 Jerico Olvasottság: <100x
3

Sajátos humor, remek poénok

Valóban nem mindenki vevő arra a fajta humorra, ami a Hogyan rohanj a veszTEDbe című 2014-es vígjátékból árad, de akinek bejön ez a fajta vígjátéki stílus (mint nekem is), az kitűnően szórakozik ezen a filmen. A jellemzők: fanyar, szarkasztikus humor, sok helyzetkomikum, még több szerencsétlenkedés, antihős karakterek sokasága, groteszk párbeszédek, a vadnyugat kigúnyolása és egy csipetnyi alpáriság (ami néhol már picit sok [szó ami szó]). Az eredeti cím – „Millió út a halálhoz nyugaton” – szintén nagyon szemléletes felirat a filmhez, mert kb. ez a sztori egyik tanulsága.

A film rendezője és főszereplője is Seth MacFarlane, aki a legtöbb poént szolgáltatja a legelső perctől a legutolsóig. Az alaptörténet középpontjában lévő férfi, Albert (Seth MacFarlane) egyszerű vadnyugati birkapásztor (akinek egyetlen jó barátja és egy barátnője van), de azt érzi: nagyon nem ide való. A vadnyugaton ugyanis – ahogyan a film elején elmondja – szinte minden megölheti az embert, a farkasok és kígyók mellett a sivatag, a szomjhalál, betegségek, fertőzések, kolera, viharok, útonállók, indiánok és kocsmai verekedők is. Mindezt alaposan kifejti jóbarátjának: Edwardnak (Giovanni Ribisi), akinek azt is elmeséli, hogy elhagyta még barátnője is: Louise (Amanda Seyfried).

Sajátos humor, remek poénok

Ekkor azonban nagyot fordul az élete: a városba érkezik ugyanis a gyönyörű Anna (Charlize Theron), aki ugyan rejtélyes, és múltját tekintve is titokzatos, mégis nagyon kedves vele, és lélegzetelállítóan szép. Itt jegyezném meg: Charlize Theron nagyon jó választás volt a szerepre, mert hatalmasat alakít, noha ilyen típusú szerepben nem nagyon láthattuk eddig. Azonnal összebarátkozik Alberttel, és még abban is segít neki, hogy visszavágjon korábbi barátnőjének, aki azóta új férfi oldalán mutatkozik. Az illető Foy (Neil Patrick Harris) gazdag helyi boltos, aki bajuszápoló kencéket árul felkapott boltjában. A bajuszos betétdal, mely furcsa módon illeszkedik a filmhez, és nem teszi zenés mozivá, mert egy helyi mulatságban hangzik el, egyszerűen haláli. (Nekem nagyon tetszett.) Az egyszerű szerelmi bonyodalmak után a film közepétől valódi és nagyon komoly zűrök jönnek: felbukkan ugyanis Anna múltja egy vadnyugati bandita képében. Ő Clinch, aki Liam Neeson alakít. Nagyon furcsa Liam Neesont ilyen szerepben látni: egyrészt mert rosszfiút játszik, másrészt mert gúny célpontja. Az események felpörögnek, és megjelenik a rettegés is a történetben, mert ha a sokszoros gyilkos Clinch rájön arra, hogy párja, Anna a helyi birkapásztorral szűrte össze a levet, akkor egészen biztosan megöli a férfit. Kapunk tehát izgalmakat is bőven, de mindvégig humorba „csomagolva” azt is. A Hogyan rohanj a veszTEDbe egy nagyon jó vígjáték, rengeteg poénnal, kifejezetten azoknak, akik szeretik a könnyed szórakozást, és nem veszik túl komolyan az életet. A Seth MacFarlane-féle humor tényleg sajátos, nagyon megosztja az embereket: vagy megszereted és élvezed, vagy ki nem állhatod, középút nincs. Mivel én egyértelműen az első csoportba tartozom, nekem nagy kedvencemmé vált a film, és ajánlom is mindazoknak, akiknek bejön ez a stílus. Ha belekezdesz a filmbe, ez kb. 10 perc után kiderül úgyis. Értékelésem: 80%. Nagyon cool.

vígjáték | western

SkyShowtime (2023.02.14.)

Albert, az egyszerű birkapásztor kihátrál egy pisztolybárbajból, mely után barátnője is gyávának bélyegzi meg, és elhagyja a férfit. A poros kisvárosban azonban feltűnik egy... több»

3