Közösség

Vélemény:

 

78 Oliver Stone - Amerika elhallgatott történelme

(2012)

Oliver Stone - Amerika elhallgatott történelme

 
m.kaladze   2022.11.16 02:55
0

Mindjárt azzal kezdek, hogy nem vagyok se pro-amerikai se amerikai-ellenes (direkt), és az elején azért leszek kicsit offtopicos hogy én személy szerint mennyire látom szavahihetőnek a rendezőt, viszont akár O. Stone Salvador című filmjében is megmutatta, nem az a tipikus amerikai rendező, nem szégyenli bemutatni a saját országa, konkrétan a politikai élet hibáit is, néha már olyannyira, hogy az amerikaik szemébe túlzás is (sokan akár hazaárulásnak is vehetik). Magát Stone-t úgy minősítem, hogy szeret túlozni, ezt bemutatta a Doors című filmben is, ahol Morrison csak egyik arcát mutatta be, mégpedig az őrültet, de annyira felbosszantotta Manzareket (szintén Doors) anno, hogy ott is hagyta Stone-t. Túloz a Született gyilkosok című filmben is, ahol a forgatókönyvírót Tarantinót haragította magára.
Magáról a sorozatról: ami nem tetszik, hogy már nagyon baloldali propaganda szaga van, pl. Sztálin kiábrázolása (csak egyszer említi meg rémtetteit, és kérem, ne gyertek azzal, hogy ez USA története, ugyanis a Szovjetuniót nagyon is sokszor említi meg). Mint írtam, a Szovjetuniót, Sztálint, de főleg Hruscsovot és Gorbacsovot nagy embereknek mutatja fel és már annyira, hogy a szovjetek csak barátkozni akartak mindig az amerikaiakkal, és mintha nekik nem lenne semmi vaj a fülük mögött. Az is jó nagy ökörség volt, amikor azt mondta, hogy az USA katonák elrontották szegény csóri vietnamiakat, hogy hoztak oda elektronikát, hűtőt, TV-t stb. Beszéltem egyszer egy vietnamival, aki komcsi-ellenes volt, és azt mondta, azért, hogy megmondod a véleményed börtön, akár 89 előtt itt. (Stone azért beszélhet nyíltan még ha igazat is az USA-ról, mert szabad országban él, próbálta volna így kinyitni a száját ott, ahol kommunizmus van). Én értem, hogy be akarja mutatni a rossz USA-t végre, viszont tényleg csak azt ragadta meg, ami neki felelt meg, az összes USA elnök rossz, kivétel Roosevelt, J. F. Kennedy)és a miniszter Wallace. Úgyhogy azért ezen is el lehet gondolkozni, ahogy azon is, hogy ahová az USA tesz kormányt, az mint diktátor, ahová a volt Szovjetunió az mind pozitív figura, példa Chile (rossz Pinochet, jó Allende). Bár van abban is valami, hogy sokszor támogattak diktátorokat pl Pol Pot.
Ami tetszik viszont, hogy megmutatja végre, hogy milyen az USA igazi arca, minden országba belekeverednek, csak azért, mert ahogy ők mondják, megtehetik Ez megy 1945 óta, amióta Trumanék ledobták Japánra (feleslegesen) az atombombát. Lassan az USA tényleg rosszabb lesz, mint a harmadik birodalom volt. Hogy miért? Mert mindenbe beleütik az orrukat. Mit köszönhetünk nekik? A filmeket, zenéket, Coca Colát, de azon kívül? Azt, hogy demokrácia, azt a ókori görögök rég az amerikaiak előtt kitalálták. Ők jönnek beszélni, akik írek, skótok, olaszok leszármazottai és egy halom indiánt kivégeztek, megöltek csomó embert Vietnamban, Irakban stb. Ők képezték ki Bin Ládent és ők finanszírozták a dolgok legelején az ISIS-t. A 2001-09-11 még ne mondja nekem senki, hogyha belerepül két gép egy ikertoronyba, akkor az ledől, mint egy kártyavár. Ott az alagsorban is kellett, hogy legyen bomba, fura, hogy pont aznap annyira kevés ember dolgozott ott, és hogy a CIA, FBI és mindenki más tudta mi készül, és semmi. Pentagon semmi? Ne mondja nekem senki, hogy nem tudták, mi készül. Viszont szerintem Stone nagyon jól festette ki a JFK sztorit, ahogy elnök volt és ahogy lelőtték. Maga is film is jó. Szóval másrészt igen, nem kell védeni az USA-t. Atombomba, hidrogénbomba, mindenhova, ahová ők jönnek, csak háborúk. Érdekes hogy még a pozitív Roosevelt elnök alatt is voltak úgymond koncentrációs táborféle valamik USA-ban a japánoknak.
90% tények, persze én is kedvelem a sorozatot, de hozzá kell tenni azt is, hogy Stone baloldali és egy dologban nem objektív annyira ő sem, mégpedig úgy festi le a Szovjetuniót, mintha az maga lenne a paradicsom, ami nem igaz. Ismét írom, egyet értek vele sok dologban, de ő sem annyira objektív.
Én a dokut erős 7-re értékelem. Meg lehet kövezni.