2022.02.03 07:41 Lazók György Olvasottság: 374x
2

Két profi harca

Mi történt volna, ha Rambo tényleg megkattan? Ezt a kérdést teszi fel William Friedkin filmje - és elég brutális választ ad rá. A Benicio del Toro alakította katonát egy megelevenedett pokolban látjuk mindjárt a történet kezdetén, melyből képtelenségnek tűnik ép ésszel megszabadulni. Mikor aztán két vadászt, akik sejtése szerint az életére akartak törni, darabokra szed, megjelenik egykori kiképzője, hogy elfogja őt.

Friedkinnek tulajdonképpen pechje volt, hogy Tommy Lee Jonest bízta meg az eljátszásával, akit a közönség eddigre kissé megunt az üldöző szerepében. A Veszett vad nem tűnt többnek A szökevény sokadik klónjánál, ám ha ragaszkodunk az amúgy felesleges összevetéshez, akkor is elmondhatjuk, hogy sokkal méltóbb folytatása lenne, mint az Életre-halálra volt.

Két profi harca

A filmet rendező William Friedkin az 1973-as Az ördögűző óta nem tudta kitalálni, mit kíván a jónép, nem mintha túlzottan dolgozott volna az ügyön. Az öntörvényű rendező nem hogy megkönnyítené a dolgunkat, ehelyett direkte homályba burkolja a történetét. Ha jól meggondoljuk, lényegtelen is, hogy Del Torót tényleg meg akarják-e ölni a megbízói, mivel már túl messzire ment.

A film legfőbb erénye, hogy olyan túlélő- és harci technikákat mutat be a hitelesség igen meggyőző látszatát teremtve, melyeket azóta se láthattunk sehol máshol. Del Toro és Jones összecsapásai ekképp válnak elképesztően intenzívvé. Érezni minden mozdulatukban, hogy két profi harcol egymással. Ahogy pedig azt az akciófilmek törvényei diktálják, végül csak az egyikük maradhat állva.

69 Veszett vad  (2003)

akció | dráma | krimi | thriller

Oregon állam erdeiben brutálisan megölnek négy állig felfegyverzett embert. A gyilkos tökéletesen dolgozik, nem hagy nyomot, nem látja senki sem. Végül Aaron Hallam (Benicio Del... több»

2