2020.01.17 21:34 Kóborló Nézhetetlen Olvasottság: 186x
3

Minden idők egyik legrosszabb folytatása

Kétség sem férhet ahhoz, hogy az 1973-ban bemutatott, Ördögűző című film minden idők egyik legfélelmetesebb alkotása, ami a megjelenésétől számított 47 év elteltével sem vesztett sokat elementáris erejéből. Szinte minden magára adó horrorlistán meghatározó helyen szerepel. Mindezen tények tudatában folytatást készíteni hozzá... finoman szólva sem volt kis vállalkozás.

A forgalmazó stúdió, a Warner, mikor előállt a folytatás ötletével, pénzt nem sajnálva rengeteg embert keresett fel, hogy készítsék el minden idők legfélelmetesebb filmjének a folytatását. Persze szinte mindenki csuklóból visszadobta a felkérést, mert egyszerűen senki nem érezte, hogy akárcsak megközelítheti a folytatással az első rész sikereit.

Minden idők egyik legrosszabb folytatása

Végül egy bizonyos John Boorman vállalta magára a szinte lehetetlen feladatot akit ez idő tájt talán csak az 1972-es, Gyilkos túra című filmjével győzhette meg a Warner fejeseit arról, hogy jó kezekben lesz nála a folytatás. A forgatókönyvért pedig egy bizonyos William Goodhartot szerződtettek le, aki finoman szólva sem volt elismert író (bőven elég megnézni, hogy az úriember mindössze három filmhez készített forgatókönyvet élete során).

Mindezek tudatában gyülekeztek is azok a bizonyos viharfelhők a film felett, a kezdetben 8 millió dollárra belőtt költségvetés is majdhogynem a duplájára növekedett. Végül 14 millió dollárból született meg ez a förtelem, ami 1977-ben egyből beállított egy nem túl fényes rekordot, ugyanis az adott év legdrágább filmje volt.

Elképesztő, hogy a forgalmazó stúdió mindezek mellett mennyire hitt a filmben, hisz nemcsak a kor meghatározó filmeseit kereste fel a folytatás elkészítésével, hanem színészóriásokat is leszerződtettet volna. Szerencsére a legtöbb színész már a forgatókönyv elolvasása után visszadobta a felkérést, és persze voltak olyanok is, akik akkora gázsit kértek volna, amit még a Warner sem adhatott meg. Végül mégis sikerült jó pár igazi nagyágyúnak számító színészt megszerezniük, bár az is igaz, hogy később szinte mindegyikük arról számolt be, hogy karrierjük legrosszabb döntése volt szerepelni ebben a filmben.

Talán az egyik legrosszabb aspektusa maga a forgatókönyv volt, hisz ennyire értelmetlen, csapongó és rossz dialógussal megáldott filmhez már nem is tudom, mikor volt utoljára "szerencsém". A forgatókönyv minden hiányossága pedig egyenesen arányosan kihatott a színészekre is. Sajnos az alakításaik csapnivalók voltak, akárcsak a rendezés is.

Hatalmas szó, hogy a minden idők egyik legfélelmetesebb horrorjaként számon tartott Ördögűző a második részével is képes volt egy olyan címet kiérdemelni, ami sokáig a köztudatban marad. Ez pedig a minden idők egyik legrosszabb folytatása.

horror

Az Ördögűző 2. című horrorfilmben az első részben szerencsétlenül járó gyermeket láthatjuk, aki bár eltelt négy év, még mindig rémálmokkal küzd és pszichoterápiás... több»

3