2024.04.05 09:49 kabel Olvasottság: <100x
1

Ki írja a valóságot?

A The Newsroom egy híradóban dolgozó emberek munkáját és magánéletét dolgozza fel, azonban mindezt olyan stílusban teszi, ami miatt minden epizódra odatapadunk. A sorozatot Sorkin alkotta és írta, és a dialógusok tempója, tartalma és formája izgalmasabb nem is lehetne. Minden karakter olyan magas szinten kommunikál és formálja a szavakat, néha többszintes módon elrejtve mondandóját, hogy csak a forgatókönyv elég volt, hogy mindhárom évadot végigpörgessem, fülig érő szájjal.

Rég szórakoztam ilyen jót. Azonban, a széria szól is valamiről, mindhárom évad három nagyobb eseményt dolgoz fel, melyek történeti szempontból néha elbotlanak, és karakterek személyes története alá kerülnek, mégis elég erővel látják el az epizódokat, hogy érdekes szituációkba nyomják a szereplőket. Mert a karakterek pont ilyenkor a legjobbak, hisz minden eszközüket használni kell, hogy megoldják az adott konfliktust és híradós alkalmazottakhoz híven, ez az eszköz általában a szavak ereje.

Ki írja a valóságot?

Okos, humoros és élettel teli a szereplőgárda, életükbe nem mindig pillantunk be, és a sorozat csak néha csúszik el szappanopera felé, de úgy érzem, Sorkin érezte, amikor közhelyeket írt, és mindig visszakanyarította a sztorit, vagy egy mélyebb mondókát kölcsönzött a színészeknek. Jeff Daniels, Emily Mortimer, Olivia Munn és Thomas Sadoski mind hatalmasat alakít, és a sorozat ügyesen variálja szerepeiket, szinte mindig izgalmas párosokat generálva, akik egymás intellektusán táplálkoznak, és szórakoztatják a nézőket.

Nos igen, az alakítások kiválóak, jó nézni egy sorozatot, ahol csak a beszélgetéseken érezni a karizmát és a dominanciát, és majdnem minden dialógusjelenet egy akciószekvencia, ahol elemezni kell a beszélgetőpartnerek mondandójának erejét, hogy a győztest megtaláljuk.

Van pár erőltetettebb pillanat a sorozatban, főleg a vége felé. A corporate nyomás elég repetitív szál valódi megoldás nélkül, és pár történeti lyuk is befigyel, amit valódi Híradósok nem követtek volna el, de ezek nem annyira fontosak a széria egészét tekintve. Ha érdekel, hogy lehet szócsatákat vívni, ez a sorozat alapmű, Sorkin talán második legjobb munkája a Social Network után.

84 Híradósok  (2012)

dráma

Az HBO saját gyártású sorozata a televíziós hírszolgáltatás kulisszáiba enged betekintést. Megismerkedhetünk a híradósokkal, stábjukkal és a felső vezetéssel, akik között... több»

1