2019.09.16 18:31 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 580x
1

A film, amiben elég volt 15 perc Anthony Hopkins remekléséhez az Oscar-díjhoz.

Nem is tudom, hányszor volt szerencsém látni, de Anthony Hopkins 15 percéért már megérte és megfogja érni bármikor, ha úgy adodik. A horror ösztönös reakciót vált ki. Félre dobta a horror zsánerének képünkbe mászó, időnkénti vulgáris húzását és sokkal, finomabb vonalakkal rajzolta meg. A történet az emberi létről szól és nem a világban jelenlévő borzalmakról.

Nem igazán horror, de rémisztő volt és ennek nagy részét, Sir Anthony Hopkinsnak és Jonathan Demme rendezőnek köszönhetjük. Demme egy eléggé kellemetlen témához nyúlt, de rendkívül intelligensen oldotta meg és kifinomult stílusban tette képernyőre ezt az alkotást. Nem szeretnék a másik főszereplő mellett elmenni, hiszen Jodie Foster olyan lelket adott a filmnek, ahogy életre keltette a karakterét, ezáltal a horror-thrillert nem kedvelők is élvezhették az alakítást. Jól látható és érzékelhető volt, hogy Foster karakterén, a szemén keresztül láthattuk az adott dolgokat, illetve az egyes jeleneteket.

A film, amiben elég volt 15 perc Anthony Hopkins remekléséhez az Oscar-díjhoz.

Ezek a filmek általában a gyilkos személyére fókuszálnak, ebben az esetben Lecter volt, de azzal, hogy ezt megfordították, emberibbé tették a történetet és szélesebb közönség számára lett élvezetesebb a mű. A karakter, Hannibal Lecter alig 15 percet játszik a filmben, ez még is jól tükrözi, milyen robusztus egyén van a középpontban, valamint Anthony Hopkins miért is kapott Oscar-díjat. Tehát amit nem látunk félelmetesebb annál, amit látunk? Ez az eset volt a Cápa című filmmel is, mivel már a címből lehet sejteni, maga a cápa alig-alig volt látható Steven Spielberg nagy sikerű alkotásában. Ezek a megoldások, pedig sok esetben felkeltik a néző érdeklődését és kíváncsibbá teszik a gyilkossal kapcsolatban, akinek nincs körvonalazódva a személye. Ebben az esetben is, ahogyan telik a játékidő és kapunk egyre többet Lecterből, úgy formálódik a jelleme és ismerhetjük meg kivel is van dolgunk. Az ő személye pedig káprázatos, hiszen egyrészt pszichopata gyilkos, másrészt pedig egy kifinomult zsenialitással rendelkező személy. A játékidő elég hosszú és ezáltal vannak helyenként, unalmasabb részek, amik lassan haladnak előre, de ezt leszámítva egy nagyon erős film a 90-es évekből.

dráma | krimi | thriller

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

1