2018.07.15 19:30 Artemisia Olvasottság: 111x
4

Méltó emlék a bikaviadalok áldozatainak

A valaha készült legsúlyosabb üzenettel rendelkező rajzfilm. Nehéz szóhoz jutni a megtekintése után... Szívszaggató történet egy ártatlan lélekről, aki csupán békében szeretne élni, de újra és újra az életére törnek gonosz, szívtelen emberek, akik hagyományoknak akarnak hódolni. Kegyetlen, barbár hagyományoknak, amik ártatlanok legyilkolásához kötödnek.

Egy olyan világra nyit kaput a rajzfilm, ahol kultúrának és sportnak, dicsőségnek számít érző lényeket gyilkolni. Döbbenet. Nem készült még egy olyan rajzfilm, ami ennyire letaglózó, mélyen megrázó naturalizmussal ábrázolná a szörnyűséges valóságot, ilyen bátran lerántaná a leplet az állatkínzásról, a bikaviadalok féktelen vérontásáról, a spanyol "kultúrában" született bikák kötelező jellegű, kollektív pokoljárásáról. Békés, szelíd állatok, akiket kivégzésre tenyésztenek, a halálra születnek.

Méltó emlék a bikaviadalok áldozatainak

Fájdalmasan gyönyörű történet Ferdinándról, a kicsi borjúról, akiből úgy lesz a legerősebb bika, hogy megpróbálja elkerülni szomorú sorsát, és anélkül lesz hős, hogy bárkivel is harcolna az arénában. Bár ő csak egy animált karakter, a csodálatunk iránta és az iránt amit képvisel csakis igazi lehet. Gyönyörű, ahogy a történet során a szeretet utat tör magának a gyülöleten át, ahogy Ferdinánd őrizgetni az utolsó pislákoló reménysugarat is, ahogy hiszi, hogy a jó legyőzi a rosszat. Sokszor derűsebb kontaktusban ad át egy-egy durva gondolatot, de így is döbbenetes , rajzfilmekben teljességgel szokatlan elemeket tartalmaz, pl. a vágóhíd a tenyésztelep mellett, melyre közvetlenül rálátnak az állatok, ahogy a bikák azt hiszik van esélyük legyőzni a matadort, vagy amikor Ferdinánd megtalálja az apja és a többi legyilkolt áldozat trófea gyanánt begyűjtött szarvát, illetve talán a legmegrázóbb Guapo és Valiente kimentése a vágóhídról. A vidám és kedves elemek ellenére sajnos elmondható, hogy nem ezek miatt rajzfilm és mese. Nem azér mert a guberáló sündisznók fütyöréazve kijátszák a komoly biztonsági mechanizmusokat, nem azért mer egy kecske bikaedző akar lenni, nem a piruettező, német akcentussal beszélő, pökhendi lovak vagy lovak kontra bikák táncverseny miatt és nem is azért, mert egy csapat bika egy elkötött teherautót vezetve menekül, és buszra száll Madrid belvárosában. Hanem azért gyerekmese mert egy borjú megszökik a tenyésztőktők, 2 bika élve megússza a vágóhídat,és mert a matador a tömeg követelésének eleget téve megkegyelmez Ferdinándnak...Ezek sokkal inkább meseszerű elemek,mint az elöbbiek. De így is egy nagyon szép,tanító jellegű műremek született, mely egyrész méltó emléket állít a bikaviadalok áldozatainak, másrészt felhívja a figyelmet az állatvédelem fontosságára.

82 Ferdinánd  (2017)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport... több»

4