2016.10.22 19:52 szucszoli Olvasottság: <100x
0

Ez a film engem lehengerlő módon magával ragadott, mert két embernek a betegségén keresztül érzékeltet valami lényeges dolgot... talán azt, hogy pont akkor és attól fogod megkapni az életedben a segítséget, akitől nem is igazán akartad, mert egyszerűen különbözőek a problémáitok és távol álltok egymástól.

Ennek a két embernek a problémáját jól példázza az a mondás, hogy:

"A valódi tanulás a felejtés. A valódi felejtés a tanulás"

...Mert valójában minden ott van a fejünkben, amire szükségünk van, csak olykor nem tudjuk őket előhívni, vagy épp ellenkezőleg... Itt ebben a helyzetben megtörténik az, hogy mindkét szereplőnek csak az egyik folyamathoz van meg a hozzáférése: vagy túlságosan felejt és nem tanul (erre mondják azt, hogy boldogok a lelki szegények), vagy épp ellenkezőleg: túl sok mindent tud, amit aztán nem tud elfelejteni. Mondhatjuk úgy is, hogy túl sok mindent nem tud feldolgozni.


Meglepő kreatív energiákat hordoz magában ez a film, hiszen mindkét embernek az életét rossz irányba viszi az, hogy valamit nem tud "lehívni". Valami olyan dologra való képességet, ami mindannyiunkban megvan, de olykor mégsem tudjuk őket megtalálni, mert valamilyen ingerből vagy túl sokat kapunk egyszerre, vagy túl keveset és ez gátol minket a fejlődésben, a tanulásban.


Nem igazán tudok olyan dolgot felhozni, ami ebből a filmből hiányozna, mert minden a helyén van és kellő mértékben:

Realisztikus és átélhető. Azonosulható és szerethető karakterekkel operál. A hétköznapi emberekkel kommunikál és mindezt mértékletes és intelligens humorral egészítették ki!

Szóval le a kalappal! Ebből a filmből nem sok minden hiányzik ahhoz, hogy tökéletes legyen. Vannak apró, kevésbé lényeges mozzanatai, de az összbenyomást tekintve elhanyagolható hibákról van szó.

Meg hát sokszor az életben is hasonlóan hétköznapi módon zajlanak az események bármiféle hálivúdi filmekre jellemző nagyívű, katartikus fordulatok és végkifejlet nélkül.

És mivel ez a film sokkal inkább a valódi életet és a mai modern ember problémáját is leképezi kicsiben, ezért az én szememben ez az egyik legjobb (magyar) film!

88 Memo  (2016)

dráma

Egy ambiciózus pszichiáter (Lónyai Péter) egy különös és ritka mentális jelenség, a hipermnézia jellemzőit kutatja, nem utolsósorban azért, hogy segítsen emlékezetvesztéssel... több»

0