2023.06.09 09:03 Emmersson Olvasottság: <100x
0

Kis Nagy Ember

A véletlenek és az ukrán alvilág összjátéka folytán – ahol fontos szerep jut egy alabárdnak, a zsinórpadlásról vizelésnek és még sok apróságnak – egy sokadik senki, a szöveg nélküli láthatatlan szereplő előtérbe keveredik. Miklós (Bánki Gergely) estéről estére tartja alabárdját, bámulja a női főszereplőt és álmodozik. Mit is tehetne ilyen unalmas munkakörben? Aztán egy botlás, egy reflexmozdulat és dől is az alabárd. Nyissz! Ha az lecsap, ott valamit levág.

Most történetesen az épp szenvedő Othello, illetve az őt alakító vezető színész (Nagy Ervin) lábujját. Mint kiderül, a darabtól bukást vár a polgármester és az ukránok is, mert kell nekik a teátrum épülete. De kitör a tapsvihar, a ripacs Othello sikert hoz. Ekkor dönt úgy az igazgató (Bezerédi Zoltán), hogy kell egy balek, Miklós pedig remek jelölt.

Kis Nagy Ember

És bár előbb Ádám szerepét osztaná rá a direktor a kudarc reményében, főhősünk előáll a régóta dédelgetett álmával: „Írtam egy darabot!” Az események fordulatot vesznek, Madách megy a levesbe, a következő bemutató a Hetedik alabárdos lesz. Egy kísérleti darab minimalista díszlettel, semmitmondó jelmezekben, borzalmasan disszonáns zenével. A bukás borítékolva. Ám nem számolnak Miklóssal, a színészekkel és a művészeti vezetővel! Még a véres tollú színikritikus is elalél a darab láttán. A szereposztásban a húzónevek (Ujlaki Dénes, Murányi Tünde, Bezerédi Zoltán, Nagy Ervin és Bánki Gergely) mellett a kevéssé ismert színészek is jól alakítanak. A film elején érezhető, milyen hangulatra számíthatunk. Ha ezt elfogadjuk, netán kedveljük az érdekes – nem szokványos – látásmódot, akkor egy jó filmélményben lesz részünk.

Egy közepesnél jobb film, ami korántsem átlagos. Vékes Csaba előző mozija, a Szia, Életem! is egy jól sikerült darab. Ez más, de hasonló a humora. Négyes alá, úgy 75%, de itt alul pontozott.

vígjáték

A Hetedik alabárdos humoros karriertörténet, amelyben a mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az "örök statiszta" szerepből a teátrum vezető... több»

0