2022.03.27 11:13 fankbringa Olvasottság: <100x
1

Ez nem vasalós film. Egyrészt a feliratot olvasni kell, másrészt annyira feszesre vágták a filmet, hogy könnyű lemaradni az eseményekről.

A film arról szól, hogy jönnek az idegenek és el akarják lopni azt, ami értékes a földieknek, akik ezt nem akarják. Ezzel össze is foglaltam a történetet. Igen, ennyi van benne, ami a mélységeket illeti.

A film épít arra a fajta hőskultuszra, ami a kínai vezetést jellemzi. A párt mindenható uralmára, az egyértelmű utasításokra, amit mindenki azonnal és szó nélkül követ. Oké, értem én, hogy ez a katonaság, ami erre épül, de ezt az áthallást nem is rejtegették a filmben.

Ami a forgatókönyvet és a rendezést illeti, a filmben három irány váltakozik szintén egymásba gabalyodva, együtt hömpölyögve az eseményekkel:

1. Romantikus pillanatok, ahol azt kellene éreznünk, hogy a katona is ember. De ehhez nem elég meghatóan nézni, ehhez kellene értékelhető színészi játék is. Ami sokszor hiányzik.

2. Videójáték-hangulat, ahol céltalanul történnek az események, tipikusan jó sok fegyver- és lőszerhasználattal.

3. Gyerekeknek szóló animációsmese-hangulat, ahol a jelenet vagy a történet mellőz minden felnőttes tartalmat.

Ezek miatt a filmet nézőben egyből beugranak a gagyi, nevetséges, hiteltelen és kiforratlan minősítések.

A film hátrányai:

- Sci-fi kategóriának készült, de semmi tudományos nincs benne.

- A történet béna, a karakterek jellemfejlődése nem érzékelhető.

- A jelenetek legnagyobb része az értelmetlenség és a mese határán lavírozik.

- A szereplők cselekedetei többnyire nevetségesen hatástalanok az ellenséggel szemben.

A film előnyei:

- Gyönyörűen megrajzolt.

- Rendkívül lendületes, sodró, ezért leköti a néző figyelmét.

- Leköti a figyelmet.

- Úgy pusztulnak a főhősök, mint a sáskák aszály idején.

A végkifejlet igencsak hiányérzetet hagyott bennem. Most arra akartak célozni, hogy minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb a győzelem, vagy valamit félreértettem?

Egy elgondolkodtató dolgot találtam a filmben: ha tényleg bevetne valaki egy ennyire fejlett robothadsereget, akkor a civil lakosság és a katonaság vajon pont annyira nem tudná kezelni a helyzetet, mint ahogy a filmben ábrázolták? Leigáznának minket, mint a terminátorok pár évtizeddel ezelőtt a filmvásznon?

akció | sci-fi

2035-re idegen lényeg szívják ki a Föld legnagyobb városainak energiáját, a Xiantenget. Az utolsó város Sanghai, ahol eldőlhet a teljes emberiség sorsa.

1