2022.03.23 10:23 Artemisia Olvasottság: 399x
5

Védelmezők

A 2010-es évek kétségkívül a Marvel Moziverzum évtizede volt; azon belül is a Bosszúállók-filmek domináltak, melyek a Marvel által megvalósított, hihetetlen léptékű univerzumépítés csúcspontjai voltak. A 2012-es első felvonás forradalminak számított, hiszen előtte nem került a vászonra ennyi ikonikus hőst egyszerre és ilyen kidolgozottan felvonultató csapat-crossover. A Bosszúállókat ugyanis 5 szólófilm előzte meg, melyben minden tag megkapta a maga önálló kalandját és felvezetését. Josh Whedon epikus műve pedig egybegyűjti a teljes 1. fázis szereplőit, hogy megalkossa belőlük a világ legjobb szuperhőscsapatát.

Ugyanakkor a Bosszúállók, mint mozi, a saját lábán is megáll, hiszen egy rendkívül szórakoztató, mozgalmas, egyben minőségi blockbusterről van szó.

Védelmezők

Elsősorban persze a látványra és az akciójelenetekre épít, és mindkettőben pazarul teljesít. A látvány és az effektek hibátlanok, akciószekvenciái szédületesek és minden igényt kiszolgálnak: a filmvégi formabontó Bosszuállók vs. chitauri sereg csatán kívül láthatunk Thor konta Vasember, Hulk kontra Thor vagy Fekete Özvegy kontra kontra Hulk ütközeteket is.

Karaktereit tekintve pedig talán még egy szuperhősfilm sem volt ilyen jó. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ilyen tökéletesen eltalált castingot elképzelni sem lehetett volna; minden egyes színész lubickol a karakterében, mintha csak rájuk öntötték volna a szerepeket: Robert Downey Jr. Vasember szerepére született, egyaránt remekül áll neki a páncélos hős és a hetyke milliárdos figurája. Chris Evans Amerika Kapitánya tökéletes, nagyszerűen megragadja a karakter eszményiségét. Chris Hemsworth a lehető legjobb Thor, tekintélyes, fennkölt, mégis emberi. Scarlett Johansson elképesztő teljesítményt nyújt Fekete Özvegyként, és itt már körvonalazódik, hogy miért lett Fekete Özvegy az egyik legnépszerűbb női hős az ő alakításában. Mark Ruffalo remekül hozza a zavarodott és bűntudattól gyötört Bruce Bannert, de Hulkként elképesztően vagány és badass.

Jeremy Renner mint Sólyomszem szintén a legjobb választás volt, Tom Hiddleston Loki szerepében egy rendkívül sokoldalú és karizmatikus gonoszt eredményezett. Egyszerre megtestesíti Loki kiszámíthatatlan és kaotikus természetét és a gonoszságát, megalomániáját is. Samuel L. Jackson Nick Furyként a teljes Végtelen-saga során tekintélyes, agyafúrt, mindenre felkészült és folyton tud meglepetéseket okozni. Talán ő az egyik legsokrétűbb Marvel-karakter, a megformálása mégsem okozott gondott Samuel L. Jackson számára.

A casting mellett pedig természetesen a filmet megelőző szólófilmek is nagyban segítették a karakterek elmélyítését, aminek köszönhetően mire a Bosszúállók összeállt, már ismerősként üdvözöltük az összes tagot.

Egyedülálló filmélmény volt tehát a megjelenése idején, és bár akkor úgy tűnt, hogy ezt az élményt lehetetlen überelni, a folytatásoknak mégis sikerült.

akció | kaland | sci-fi

Sosem látott veszély fenyegeti a földet, ezért Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. vezetője összehívja a a szuperhős csapatot, a Bosszúállókat, hogy megmentsék a világot a végső... több»

5