2019.11.05 16:12 Artemisia Olvasottság: <100x
3

A horrorzsáner mérföldköve

Kétségtelenül az Underworld-széria legrobusztusabb darabjáról beszélünk. De nemcsak a mesterien kiépített Underworld univerzum kulcsfigurája, hanem véleményem szerint az egész horrorzsáneren belül mérföldkőnek számít, hiszen a műfaj egyik alapkövét képző, örökzöld vámpír-vérfarkas témát új alapokra helyezi. Saját, filmes berkeken belül egyedülálló eredettörténettel látja el mindkét fajt, lefekteti a hadakozásuk eredetét és célját, kikövezi a történelmüket, megalapozza a társadalmi szerveződésük, illetve politikai rendszerük alappilléreit, kiosztja az alapítóatyák szerepét, új értékrendet és hagyományokat jelöl ki számukra, melyek meghatározzák magatartásukat, világszemléletüket.

Különösen a vámpírok kilétének újragondolását tartom hálás témának.Rengeteg elképzelést vittek filmre ezzel az érdekes fajjal kapcsolatban, azonban az Underworld nagyszerű, új tematika alapján szelektálta ezeket a sztereotípiákat. A meseszerű elemeket (halottak, nincs tükörképük, denevérré tudnak változni) és azokat, amik megnehezítik a velük való azonosulást (állandó vérszomj, emberek elleni támadások, szervezettség hiánya) elveti és impozáns, a filmre nézve releváns tulajdonságokkal ruházza fel őket (hosszabb életidő, gyorsabb regenerálódási képesség, fokozott erő és gyorsaság); illetve társadalmi szerveződésüket sem a vér megszerzése, hanem a faj genetikai tisztasága és felsőbbrendűsége indokolja. Precíz hierarchia, magas fokú fegyelem, kifinomult civilizációs ismeretek, fokozott katonai tevékenység jellemzi életvitelüket. A lycanok eredettörténete sem a szokásos. Hányattatott sorsú, alantasnak vélt, kóborló népként jelennek meg, akik szolgasorban kezdték vérzivataros történelmük 1. fejezetét.

A horrorzsáner mérföldköve

A művészien erős karakterek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Különösen Marcus karizmatikusan gonosz. Már a külső megjelenése is beleég a néző emlékezetébe. Selene szintén különleges karakter. Egyszerre emlékezetes mint az egyik legkeményebb női akcióhős, és a Michaelhez fűződő romantikus szerelmi szálról is. Kate Beckinsale pedig elképesztő rátermettséggel formálja meg őt.

akció | fantasy | sci-fi | thriller

Selene (Kate Beckinsale) szökevény a vámpírok világában. Társával, a vámpír-vérfarkas Michaellel (Scott Speedman), akiben a két rivális faj minden ereje egyesül, igyekeznek... több»

3