2021.12.05 15:20 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Zombis akcióhorror, francia módra

A 2000-es évek elején, a francia filmgyártás elkezdett olyan horrorfilmeket készíteni, amikre szinte az egész világon felkapták a horrorrajongók a fejüket. Talán az első e jellegű film a 2003-as Magasfeszültség volt, majd a 2007-es Betolakodó és a 2008-as Mártírok voltak, de persze számos további produkció is született még. Eme produkciók legtöbbje, nem azzal tűnik ki a horrorfilmek tömeggyártásából, hogy túlságosan eredetiekre, vagy akár egyedire sikeredtek volna a bennük elmesélt történetek, hanem sokkal inkább azzal, hogy elképesztően véresek, a brutalitásukkal kapcsolatban pedig meg már azt írhatnánk, hogy alaposan túl is tolták. Persze ezt nem lehet hibának felróni egy olyan világban, ahol már egy átlagos horrorrajongó ingerküszöbe is az egekben van. Eme francia új generációs horrorfelhozatalba tartozik bele jelen filmünk is, bár azért itt hozzá kell tennem, hogy a film készítői itt azért alaposan elrontottak azért dolgokat is, amik miatt számomra, csupán egy átlagos szintet érnek így el a filmjükkel.

Az első komolyabb problémám a filmmel a karakterekben rejlik. Kedvelem az olyan horrorfilmeket, ahol ki tudok alakítani egyfajta szimpátiát a karakterekkel. Ahol együtt lehet velük érezni, na már most ez ennél a filmnél egyáltalán nem található meg. Nem túl sok fontosabb karakter található a filmben, de ami van benne, azok ultra kemények és sajnos ezáltal a nulla intelligenciához konvergálnak. Talán csupán egy karakter az, aki ebből egy kissé kilóg, a Jean-Pierre Martins által alakított Ouessem karaktere lenne, de őt pedig sokszor alaposan elnyomják a filmben.

Zombis akcióhorror, francia módra

Aki látta a filmet, az talán még a negatívumok közé sorolhatja a történetet is. Merthogy itt a történet csupán alibiként található meg, és a film központi történetét rejtély fedi. Ezt én még nem is sorolnám a negatívumok közé, azt viszont már teljes mértékben, hogy a film számomra totálisan feszültségmentes lett, és ez pedig a túlzottan túltolt akcióelemek miatt volt. Olyan ostobaságokról már nem is akarok szót ejteni, hogy egy fegyverben mennyi lőszer található, mire azt újra kéne tölteni.

Sajnos a technikai kivitelezései sem nyerték el a tetszésemet, merthogy pokolian szanaszét vannak vagdosva az adott jelenetek, és ezáltal lehet sokszor olyan érzése a nézőjének, mintha egy videóklipet nézne. Jó tudom persze, ezt számtalan filmnél alkalmazták már, méghozzá azért, hogy még pörgősebb hatást érjenek el a nézőiben, de ezt a megoldást soha nem tudtam megkedvelni.

Viszont azok számára akik egy kimondottan pörgős, totálisan agykikapcsolós, "térdig gázolunk a vérben és a zombikban" filmre vágynak, azok keresve sem találhatnak ennél ideálisabb alkotást.

71 A horda  (2009)

akció | horror

Párizsban meggyilkolnak egy feddhetetlennek nem mondható zsarut. A társa azt gyanítja, hogy a Markudi testvérek által vezetett banda végzett vele. Az áldozat felesége meg van... több»

3