Közösség

Vélemény:

 

76 Amikor a farok csóválja...

(1997)

Amikor a farok csóválja...

 
JRD   2023.10.05 13:30
1

Azt hiszem, ez az egyik legjobb politikai vígjáték. Kellően szatirikus, és kellően bemutatja, hogy a hatalom sok mindenre képes a hatalom megtartásáért.
A film egyébként egybeesik Bill Clinton akkori amerikai elnök szexbotrányával is, sőt, nagyon erőteljes hasonlóságok vannak a filmbéli történet és a valóságban megtörtént események között. (A filmet 1997-ben mutatták be, és a botrány 1998-ban robbant ki.) Sokan nem véletlenül állították, hogy a rendező sok mindent előre látott a Clinton–Lewinsky ügyben. Clinton, aki nős államférfiként egy akkor még csak 22 éves gyakornokkal, Monica Lewinskyvel tartott fenn szexuális viszonyt. Az elején az amerikai elnök következetesen tagadott. Mindmáig egyik leghíresebb mondata is ezzel az üggyel kapcsolatos: Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel, azaz I did not have sexual relations with that woman. A First Lady (Hillary Clinton) pedig egyenesen jobboldali összeesküvésnek tartotta az esetet, noha nagy valószínűséggel ő maga is tisztában volt azzal, hogy férje pásztorórákat tart a Fehér Házban a szemrevaló gyakornokkal. Már hogy a fenébe nem tudta volna, amikor az egész Fehér Ház tisztában volt vele. Kellett több mint fél év, hogy végül Amerika első embere bevallja, hogy valóban igaz az, amit Monica Lewinsky állított. Egyébként az akkori hírek többször hangoztatták, hogy Clinton igyekezett úgy tálalni a dolgot, hogy ez nem viszony volt, pusztán csak orális kielégítés Lewinsky részéről, hiszen ő maga sosem ért hozzá a nőhöz. Tehát itt nem lehet szó sem megcsalásról, sem pedig viszonyról. Legalábbis az amerikai elnök szerint. Azonban az akkori sajtó azért ezt másként gondolta, és az a botrány kis híján Clinton pozíciójába is került.
Így végiggondolva elég gyenge magyarázkodás volt ez...
Ám akkor mégis hogyan robbant ki a botrány?
Miután a gyakornokot áthelyezték a túl szoros barátság miatt a Pentagonban, Monica elmesélte afférjait egy kolléganőjének, aki egy idő után még hangfelvételeket is készített titokban, majd ezeket eljuttatta egy Clinton-ellenes, konzervatív nőnek. Miután a hölgy sem tett lakatot a szájára, a hír végül eljutott egy Paula Jones nevű nő ügyvédjéhez, aki évek óta egy Clinton elleni perben volt a felperes képviselője. Paula Jones 1994-ben nyújtott be keresetet Clinton ellen. A vád szerint az akkor még arkansasi kormányzó, Clinton szexuálisan zaklatta a nőt.
Még egyéb érdekesség, hogy az botrány kirobbanását különböző fontosabbnak látszó külpolitikai hírekkel igyekeztek enyhíteni, sikertelenül...
Nos, ez a film háttértörténete... vagy inkább maga a film a valós események előhírnöke...
Hogy mi történik a filmben, hogy hogyan alakul Dustin Hoffman, Robert De Niro elnöki kalandja... nos nézd meg, és majd megtudod.
Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!