2022.06.05 09:48 Kóborló Olvasottság: 335x
5

A földalatti szörnyek első evolúciója

Pár héttel ezelőtt olvastam a szomorú hírt, hogy meghalt Fred Ward (1942-2022) színész, akit én elsősorban az 1990-es Tremors - Ahová lépek, szörny terem című filmben ismertem meg, illetve annak a folytatásából és talán e szomorú hír miatt vettem elő, egy újranézés erejéig, az első Tremors filmet, illetve persze amiatt is, hogy kamaszkoromban kimondottam szerettem azt a filmet és be kellett hogy valljam, hogy a számos hibája ellenére, még mindig nagyon is kedvelem. Teljes mértékben képes volt magával ragadnia (és ezt nem csak a nosztalgia érzésével volt képes elérnie, hanem minden filmbéli bájával). Talán amiatt hogy effajta érzéseket tudott kelteni bennem az első Tremors film, vagy esetleg mert a második részéhez is még kamaszkoromban volt szerencsém és legalább annyira kedveltem ezt a részét is mind az elődjét, úgy éreztem, hogy szívesen elmerülnék ismét ebben a nosztalgiában és folytatnám a szériával kapcsolatos véleményemet. Na de nézzük hogy milyen is lett, a hat évre az első rész után készült, Tremors 2. - Ahová lépek ismét szörny terem című produkció.

Az első Tremors film, anyagilag nem lett egy átütő erejű produkció, mégis miután kiadták videokazettán, pár év alatt sikerült egyfajta kult státuszba jutnia. Így talán egy kissé meglepő dolog volt, hogy annyi gond gördülhetett a folytatásának az elkészülte elé, mint ami végül megtörténhetett a produkcióval. Az első komolyabb akadály amivel meg kellett küzdenie a folytatásának, hogy nemcsak hogy egy kisebb költségvetést biztosított a forgalmazó stúdió az elkészültéhez mint ami rendelkezésükre állt az első résznél, de idővel még ezt a költségvetést is alaposan megrövidítették. Emiatt pedig újra kellett írni szinte az egész film forgatókönyvét, hisz eredetileg visszatért volna Kevin Bacon karaktere is a folytatáshoz, de végül a költségvetés megrövidítése után, az ő karaktere került ki elsőként a folytatásból, amit kimondottan sajnáltam, hisz az első rész talán egyik legjobban működő dolgát, a Kevin Bacon, Fred Ward színészpárosát egyből megfelezték ezáltal. A költségvetési gondok miatt, sajnos némiképp a technikai kivitelezésen is némi csorba esett az én szememben ennél a résznél, de ez azért szerencsére még nem annyira szembetűnő, mint mondjuk majd a harmadik rész esetében (ha jól emlékszem, az első három részhez volt szerencsém, eme szériánál). Talán eme két negatívumot tudom csak kiemelni a második rész esetében és innentől kezdve csupán pozitív gondolataim vannak a filmmel kapcsolatban.

A földalatti szörnyek első evolúciója

Kevin Bacon karaktere hiányában, egyértelműen Fred Ward (1942-2022) és Michael Gross színészpárosára esik az a feladat, hogy az ő színészi játékukkal szórakoztassák a nézőiket és mindezt tették sikerrel. Ward karaktere egyértelműen továbbra is szerethető, míg Gross karaktere hozza a humort a filmbe. A további karakterek inkább csak kiegészítők, de egy pillanatra sem vállnak feleslegessé a film szempontjából. További pozitívumai közé tartozik az is, hogy a film készítői nem szándékoztak egyértelműen csak meglovagolni az első rész sikerét, hisz ha történetileg nem is, de a lények kinézetén azért megléptek egy elég erőteljes evolúciót, ami viszont képes volt szintén szórakoztatni engemet. Szerencsére a helyszínválasztás is majdnem annyira jól tudott működni még itt is, mint az első rész esetében. Továbbra is megőrizték azt a fajta kalandfilmes érzést, mint amit az első rész esetében is sokszor éreztem és továbbra sem éreztem azt, hogy annyira előtérbe helyeznék a horrort, inkább csak olyan kiegészítő elemként szolgált, hisz azért mégiscsak egy szörnyfilmhez van szerencsénk.

Összességében úgy gondolom, hogy talán a legtöbb embernél, amik szerették az első részt, azoknál ez a rész sem fog annyira rosszul teljesíteni, hisz rengeteg mindent megtartottak az első rész minőségéből és azért bőven kapunk újszerű dolgokat a folytatására is.

akció | horror | sci-fi | thriller | vígjáték

Egy mexikói olajtársaság felbéreli Earl Bassett-et a Graboid-járvány felszámolására. Van azonban egy kis bökkenő, nem csak az emberek rendelkeznek új csatatervvel. több»

5