2022.05.26 22:17 Kóborló Olvasottság: 147x
2

Csupán Clive Barker rajongóknak ajánlott alkotás

Nem feltétlenül nevezném magamat Clive Barker rajongónak, de azt teljes mértékben elismerem, hogy eme angliai úriembernek köszönhetünk olyan klasszikus horrorfilmeket, mint az 1987-es Hellraiser, az 1992-es Kampókéz (és még sorolhatnánk további igazán emlékezetes horrorfilmet is). Ezen tények ismeretében, kíváncsian vetettem magamat bele egy korábbi, egyben egy kevésbé ismert alkotásába (bár ebben csupán a forgatókönyvíró szerepét töltötte be), a Rawhead Rex című filmbe. Lássuk, hogy mit is tartogatott eme film, amit maga Clive Barker sem szeretett.

Totálisan ismeretlen volt számomra ez a Clive Barker történet, pedig ha jól tudom, az összes novellája és könyve megvan a könyvespolcomon, amit idehaza kiadtak. Mivel nincsen összehasonlítási alapom a film és a novella között, így csak arra tudok támaszkodni, amit maga Clive Barker nyilatkozott a kész filmről. Azért utálta annyira ezt a filmet, mert drasztikusan megváltoztatták a mozgóképes változatot. Illetve maga a lény külseje, és jó pár színészi alakítás sem nyerte el a tetszését. Na, erre a két dologra azért legalább jómagam is tudok reflektálni a film megnézése után.

Csupán Clive Barker rajongóknak ajánlott alkotás

Kezdjük a színészekkel. Mikor Mr. Barker azt nyilatkozta, hogy volt pár olyan színész, akinek az alakításával finoman szólva sem volt megelégedve, szerintem nagyon finoman fogalmazott. Számomra, egyértelműen a film legbosszantóbb aspektusát, a színészek hozták. Ha finoman szeretnék fogalmazni, akkor csupán annyit írnék erről, hogy nem voltak épp a helyzet magaslatán. Egyszerűen képtelenek voltak akárcsak egy percre is hiteles alakítással szolgálni.

A másik olyan dolog, amit maga Mr. Barker annyira kifogásolt a kész film kapcsán, a lény kialakítása és megjelenése, annyira azért nem verte ki a biztosítékot, bár azt be kell hogy valljam, hogy mikor először megpillantottam, elvigyorogtam a külalakján. Azt a véleményt én is osztom, hogy egy pillanatra sem sikeredett félelmetesre megteremteni eme lényt, de gondolom erre futotta a költségvetésből. Engem sok esetben a lény külalakja a fiatalkorom gagyi videokazettás horrorlényeire emlékeztetett (amik akármennyire is bénán néztek ki, mindig is egyfajta nosztalgiával tekintek vissza rájuk). Számomra sajnos a film története is igencsak gyengécskére sikeredett. Kissé sok kérdőjelet találtam benne, amiknek a legtöbbjére csupán felszínes magyarázatot kapunk.

Mindent egybevetve örülök annak, hogy egy kevésbé ismert Clive Barker történetének a megfilmesítéséhez volt szerencsém, de talán tényleg csak az igazi Barker rajongóknak merném ajánlani ezt a filmet, illetve azoknak, akik szeretnek nosztalgiázni a 80-as és 90-es évek kissé gagyi szörnyfilmjein. Mindenki más számára egy maximálisan kihagyható alkotás lett a Rawhead Rex.

2