2021.08.14 19:09 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 145x
1

Mr. Bronson, most már kell az a rakétakilövő és a 475-ös Wildey Magnum!

Vége a mosolygós napoknak. Kersey (Charles Bronson) visszatér New Yorkba, hogy egy régi katona cimborájával találkozzon, de a találkozó nagyon rosszul sül el. Barátját megölik a kegyetlen utcai bandák. A házban lakók kihívják a zsarukat, és mivel Paulnál fegyvert találnak, letartóztatják. Mintha ismerős lenne...

Valahogy így kezdődik a "five parts series" harmadik, egyben legkegyetlenebb, legerőszakosabb része. A pentalógia egyes darabjai különállók, de mégis sok hasonlóság van köztük. Kersey, aki egy boldog, kiegyensúlyozott, az erőszakot magát távol tartó, liberális gondolkozású, tanult férfiú, itt már inkább egy korosodó gyilkológép, akinek már semmi és senki sem drága, ha a bűnösöket önbíráskodó módon megbüntetheti.

Mr. Bronson, most már kell az a rakétakilövő és a 475-ös Wildey Magnum!

A film rendezője ismét Michael Winner, a producerei az ismert Menahem Golan és társa, Yoram Globus voltak, akik elég szép pénzt, mintegy 9 millió dollárt összekalapáltak a forgatási költségekre. A forgatókönyvet Don Jakoby írta "Michael Edmonds" álnéven. Műfaja pedig rape and revenge, vagy vigilante. Ahogyan és ahonnan nézzük. A zene ismét Jimmy Page "műve", akivel a stáb és a producerek kifejezetten elégedettek voltak az előző résznél. Az operatőri munkákat a majdnem kezdő John Stainer látta el, aki azért majd egy pár év múlva a Rambo 3-nál is irányítani fogja a kamerás embereket. Jól van, elkalandoztam kissé, de vissza a filmünkhöz!

Szóval Kersey bennt csücsül a zsaruknál, és legnagyobb meglepetésére a rendőrfőnök, Shriker (Ed Lauter) hívatja fel azonnal az irodájába. Némi köntörfalazás után bevallja Paulnak, hogy ismeri őt, még az első New York-i időszakából. Alkut ajánl neki. Egy kifejezetten aljas és gonosz alkut. Elengedik, és hagyják "dolgozni", csak időről-időre jelentsen nekik. Persze Kersey belemegy, hiszen nem is tehet mást. Előtte viszont az előzetesben konfliktusba keveredik a banda vezérével, Frakerrel (Gavan O'Herlihy), akivel bunyóznak egy jót a cellában.

Kersey nem bíz semmit a véletlenre. Beköltözik ex-barátja lakásába, és felkészül a maga módján a banda "látogatásaira". Gyorsan vesz egy olcsó kocsit, és direkt olyan helyen hagyja az utcán, hogy feltörhessék, amire nem is kell sokat várni. Persze ketten a bandából el is kezdik módszeresen kifosztani a kocsit, de Kersey lesben áll, és lazán lelövi a két gengsztert. Persze ezt egyfajta üzenetnek szánja, ami tökéletesen bejön, hiszen Fraker majd felrobban a dühtől. Közben azért a támadások sűrűsödnek, és Kersey kitart, ráadásul tökéletesen visszavág a bandának, mindig a lojális és hűséges tagokat iktatja ki.

Példának okáért a Vihogóst (Kirk Taylor) és a Kubait (Ricco Ross). De a banda sem tétlenkedik, és megölik a házban lakó kedves asszonyt, Mariát (Marina Sirtis), akinek férje, Rodriguez (Joseph Gonzalez) majd beleőrül a bánatba, de ezek után mindenben segít Kersey-nek. Eközben összemelegszik az ügyvédjével, Kathrynnel (Deborah Raffin), akivel elkezdenek sűrűbben találkozni, de ennek sem lesz hosszútávon jó vége, mert Paul egyszer a nő lakásán tölt el egy kis időt, majd együtt indulnak el vacsorázni. Paul visszaszalad Kathryn lakásába, mivel ottfelejtett valamit, eközben Fraker fejbevágja a kocsijában ülő nőt, aki elájul, a kocsija a lejtőn elindul, és pechjére az utca alján összeütközik egy másik kocsival, és kigyullad.

Mire Paul odaér, Kathryn bennég a kocsi roncsai között. Majd a házban lakó Bennett (Martin Balsam) kerül sorra, kórházba juttatják, a rendőrkapitány erre letartóztatja Kersey-t, hogy információkhoz jusson. A nyitott ablakon keresztül megszökik, és visszamegy a házba. Majd elkezdődik a háború, a civil lakosság is fegyvert ragad, és kitör az őrület. Shriker is segít a Kersey vezette tisztes polgároknak, viszont a banda segítségül hívja az őrült motorosokat. Fraker lelövi Shrikert, erre Kersey egy rakétavetővel lelövi Frakert, aki szó szerint felrobban, és darabjai szétszóródnak az utcán. A banda eltakarodik, győz az igazság, Shriker is túléli, kórházba kerül. De előtte Shriker az alkunak megfelelően elengedi Kersey-t, egy pár perc előnyt adva hősünknek. Kersey ahogy jött, úgy távozik, a két bőröndjével...

A film megfelel a nyolcvanas évek zsánerének, szex, erőszak, kegyetlenkedések, bandaháborúk, amik ebben az időben Amerika-szerte oly jellemzőek voltak a társadalomra. Korrupció, gyilkosságok, a lakosság megfélemlítése, ebben az időben ez mindennapos dolognak számított. Winner ezt meglovagolva adott egy átlagembert, aki mégis szuperhős, és megtorolja a rosszat, ezzel kiszakítva a mindennap tapasztalt kilátástalanságból az emberek nagy részét.

Mi a tanulsága a mozinak? Más nem jut hirtelen eszembe, csak az, hogy mindig állj ki az elveidért és az igazadért, soha ne engedj az erőszaknak. Ha viszont elkerülhetetlen, ne hátrálj meg sohasem! Igaz, sokaknak visszatetsző volt ez a kegyetlenül erős önbíráskodás, mégis pozitív volt a fogadtatása a filmnek, rengeteg hívet szerzett ezzel Bronsonnak.

Felejtsünk el egy kis időre mindent, és merüljünk el a nyolcvanas évek Amerikájában, azon belül is New Yorkban, a bűnözés melegágyában! Majd ha a film véget ér, és a valóság a nyakunkba szakad, nagy örömmel térünk vissza mindennapi életünkhöz. Hajrá!

akció | dráma | krimi | thriller

Paul Kersey élete 10 évvel ezelőtt derékba tört- feleségét brutálisan megölték, lányát megerőszakolták. Mikor bosszút állt, a rendőrség csak azzal a feltétellel engedte... több»

1