2024.01.14 13:57 F79 Olvasottság: 1030x
8

Statham bezsong

A Wednesday című sorozatban már láthattuk, hogy nem érdemes A méhészekkel szórakozni, még akkor sem, ha éppen gyerekről van szó. Hát még egy felnőtt méhész esetén! Igaz, hogy a Statham által játszott karakter nemcsak a kaptárait tartja rendben, hanem – szükség esetén – a hazájára leselkedő, belső veszélyek elhárításának nem csekély mértékű felelősségét is magára veszi. Elvégre a „Méhészek” titkos szervezete pont e célból jött létre, és nincs az a hatalmi pozíció vagy elit alakulat, amely leállíthat egy akcióba lépett tagot.

A visszavonult főhőst kezdetben csupán a személyes bosszú hajtja (egy számítógépes csalásokra specializálódott hackercsapat kifosztja és öngyilkosságba hajszolja jótevőjét), majd miután egy, a hazájára is veszélyt jelentő, a legmagasabb szintig elérő bűnszervezet nyomára bukkan, újra aktiválja magát mint „Méhész”, és nyomában kő kövön nem marad. Az ellene induló különleges egységek tagjai pedig hullanak, mint a legyek egy kiadós Chemotox kezelés után.

Statham bezsong

Akciófilm lévén a cselekmény nincs túlbonyolítva, könnyen követhető, az akciók látványosak. Az erőszakos, csonkolós-böködős jelenetek nincsenek túltolva (végül is nem slashert nézünk), a humor pedig kimerül pár fárasztó, Micimackós és Mézengúzos poénban.

Jason Statham már-már az önparódia határát súrolva hozza a tőle megszokott rendíthetetlen, elpusztíthatatlan akcióhős karakterét. Josh Hutchersonnak jól áll a negatív szerep úgy is, hogy egy-egy jelenetben inkább ripacskodik, semmint igazán, átéléssel játszana. A Jeremy Irons által alakított egykori CIA-igazgató a jelentőségéhez képest kissé háttérbe szorul a történetben, amihez az ismert színész kimért játéka is nagyban hozzájárul. Emmy Raver-Lampman FBI-ügynökként veszi üldözőbe a főhőst, de alakítása nem tükrözi azt a fajta elszántságot, ami miatt akár egy pillanatra is komolyan vehető lenne. Jemma Redgrave – mint az USA női elnöke – teljesen súlytalan mellékszereplőként jelenik meg.

A méhész lényegében egy átlagos akciófilm, kellő mennyiségű robbantással, fegyverropogással, agyafúrt csapdákkal, szépen koreografált kézitusákkal, és néhány, csonkolással végződő „balesettel”. A zsáner (és Statham) kedvelői nem fognak csalódni benne. Akinek pedig az előbb felsoroltak már soknak tűnnek, azoknak még mindig ott van a Maja, a méhecske.

72 A méhész  (2024)

akció | thriller

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Clay teljesen a méhészkedésnek szentelte magát. De amikor a szomszédjától egy telefonos csalás során minden megtakarítását elveszik, majd a... több»

8