2022.05.15 10:19 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Giuseppe Bennati a tapasztalt és rutinos giallo-rendező gondolt egy merészet. Hogy mit? A klasszikus Agatha Christie: Tíz kicsi néger című művét átírta, átdolgozta és más környezetbe helyezte.

Tíz ember bemegy egy éjszakára egy elhagyatott színházba. Tíz ember, akik önként vállalták az éjszakát.

Carlo Savina szerezte a film zenéjét, az operatőr Giuseppe Aquari volt, aki kifejezetten ügyesen komponálta meg a felvételeket. A close up-ok, és a choker-ek ülnek, jók a fény-árnyék viszonyok és a színekkel is minden rendben van. A gore és erotikus részeknél is minden képkocka éles és jó szögből vesz.

Egyszóval az operatőri munka rendben van. Persze, a klasszikus alapművet nem lehet túlszárnyalni és igaz, ami igaz, Bennatinak nem is ez volt a célja. Egy véres giallót akart készíteni, ami többé-kevésbé sikerült is neki. Vannak hibái, de egy megtekintésre tökéletesen alkalmas.

Annyiban különbözik az eredetiről, hogy itt mindenki rokoni kapcsolatban áll a másikkal, és mindenkinek van oka megölni a másikat valamely sérelem miatt. Természetesen a titokzatos, maszkos alak itt is megjelenik, hiszen elengedhetetlen kelléke a giallo filmeknek. Ó, és nemcsak megjelenik, de bőszen gyilkolászik is.

Kifogyhatatlan tárházat mutatnak be nekünk, gyanútlan nézőknek.

Hátba szúrások, hasba szúrások, fához szegezés, ja persze kis softcore leszbikus összebújás, meztelenség, erotika, okkult tanok, misztikum.

Mi kell még? Gyönyörű nők, mint Rosanna Schiaffino, Eva Czemerys, Lucretia Love, Paola Senatora és a fiatal kiskedvenc, Janet Agren.

Chris Avram, Gaetano Russo és Eduardo Filipone.

A film férfi színészei sem teljesítenek rosszul.

Lucio Fulci több színészt meghallgatott, de a fiatal Janet Agren annyira tetszett neki, hogy később több filmjében is szerepet kapott.

Az olaszok anno misztikus horrorként aposztrofálták a filmet, így is ment a mozikban. 50 évvel a bemutató után sem kopott meg a film fénye, ma is simán vállalható. Nem lassabb, nem lett a mai szemnek sem tempótlanabb. A nők pedig klasszisok.

Minden apró kis hibája ellenére nálam négy csillag.

Halványabb, de akkor is négy.

Kedvenc fotelem, és semmi más.

Csak víz és semmi más. Nehogy félrenyeljek.

2