2016.09.12 17:29 e-batta Olvasottság: <100x
0

Megdöbbentő felismerés

Az indiai származású Amerikában élő űrkutató Mohan Bhargav (Shahrukh Khan) egy nap elhatározza, hogy hazalátogat Indiába, és felkeresi a dajkáját, akit már nagyon régen nem látott. A keresés azonban nem megy könnyen, mivel a dajkája egy távoli kis faluba költözött az öregek otthonából. Mohan úgy dönt, hogy kibérel egy lakókocsit, amivel kényelmesen bejárhatja a vidéket. Útközben döbbenten tapasztalja, hogy milyen mostoha körülmények között élnek az emberek, még soha nem látott ilyen szegénységet, és elmaradottságot.

Shahrukh Khan mint NASA-kutató, hm, érdekes... Ezt a figurát elég nehezen adja el, valahogy nem nézem ki belőle, hogy évekig görnyed az egyetemi padban, de mindegy is. A film maga csodálatosan építkezik fel, és egyértelműen India szeretete felé tendál. Ugyanakkor nagyon erős társadalomkritikai mondanivalója is van, nem hallgatja el a gondokat, és rámutat az ország hibáira is. Megkérdőjelezi a hagyományok és szokásjogok uralmát, helyesli a változásokat, ugyanakkor bemutatja a vidéki India minden szépségét és báját is. No, meg persze a nyomorát. Mert abból is van bőven.

Megdöbbentő felismerés

Amikor Shahrukh Khan a falugyűlésen előadja a monológját, azt a beszédet folyton újra és újra végighallgatom, mert mindent elmond Indiáról. Egy kívülálló, ugyanakkor indiai ember szavai ezek, aki gyerekként elkerült Amerikába, látja a különbségeket és ezeket el is mondja.

Mégis... a film végén egyértelműen választ a két ország között.

Gayatri Joshinak ez az első, és utolsó filmje, egy évvel később férjhez ment, és visszavonult. (Még volt egy itemsongnyi szerepe a Wantedben, de ezzel kifújt). Nagy kár, mert ezzel a szerepével azonnal belépett a nagyok közé.

Kishori Balalról még az imdb sem tud mit felmutatni, még a személyes adatai sincsenek meg. Hogy hány éves, nem tudni hol született. Mindössze 6 filmet sorol fel, olyan, mintha egy amatőr színész adatlapját látnám. Pedig csodálatosan játszik, nagyszerű az idős dajka szerepében, a film harmada abszolút az ő játékára épít. Nem tudom kinek az ötlete volt az ő szerepeltetése, de csillagos ötös.

0