2016.09.18 21:31 e-batta Olvasottság: <100x
0

Tisztelgés a Keresztapa előtt

A Sarkar szó szerinti fordítása: kormányzó, mármint ha a Sarkara szót vesszük. A filmben a Sarkar szó Főnöknek lett fordítva, mert kormányzónak mégsem lehetett. De szerintem a hűbérúr valahogy jobban fedi a valóságot.

Ram Gopal Varma a film elején megköszöni a Keresztapa című filmnek az inspirációt, és valóban; a Sarkar első jelenete megegyezik a The Godfather első jelenetével. De ez minden. Utána már csak a színek, a hangulat, és a zene maradt.

Subhash Nagrénak (Amitabh Bachchan), akit végig Sarkarnak szólítanak, nem tudni miből áll a vagyona, az nem derül ki a filmből, de feltételezem, hogy az emberek adót fizetnek neki. Fia Shankar () éppen hazalátogat Amerikából, magával hozva barátnőjét Pooját (Katrina Kaif), amikor apját megvádolják Motilal Khurana (Anupam Kher) békepárti aktivista meggyilkolásával, hamarosan bizonyíték is kerül, hogy a merényletet ő rendelte el. Shankarnak nem marad más választása, mint kideríteni, ki áll a politikai összeesküvés mögött, ki próbálja megölni őket, átvenni apja birodalmának vezetését, és fényt deríteni a teljes igazságra.

Nagyon okosan felépített filmet láttam. A rengeteg szereplő ne riasszon meg senkit, mindenki hihetetlenül erős karaktert alakít, élükön Kay Kay Menonnal (Subhash Nagre kisebbik fia, Vishnu szerepében), aki mintha csak James Caan alteregója lenne, ugyanolyan heves vérű, csak sokkal jellemtelenebb. Ugyanolyan szövevényes klánkapcsolatokat lehet tanulmányozni, mint amilyen a Keresztapában volt, és itt is nagyon erős kötelékek, szuggesztív férfiak, ingatag fiatalemberek, vagy kívülállóból hadvezérré váló figurák találhatóak. A nők itt is sakkbábuk a játszmában, és vagy feláldozható gyalogként végzik, vagy meggyötört királynőként tekinthetünk rájuk (mint a Sarkar feleségét alakító Supriya Pathak).

A film hangulata tiszteleg a Keresztapa előtt, felhasználva a színeit is, szerintem az operatőr ugyanolyan szűrőt használt. A zenei alapmotívum is hasonlít, fájdalmas, szép hangok festik alá a komor cselekményt.

Minden benne van, ami az ilyen filmekhez kell; árulás, apa és testvérgyilkosság, összeesküvés és sunyi cselszövések, az utolsó percben leleplezett főbűnös, féltékenység és üzlet, hétköznapi viselkedés és milliárdok sorsa.

Nagyon jó film volt!

0