2015.08.17 09:08 Sodanth Olvasottság: 125x
0

Mester, zavart érzek az Erőben...

Lucas a 70-es 80-as évek fordulóján megalkotott egy olyan univerzumot a messzi galaxissal, ami minden mozinézőnek meghatározó volt. A mester az ezredfordulóra megöregedett, meggazdagodott és belső indíttatásból vagy csak a pénz illatától megrészegülve nekiállt egy új előzmény trilógia megalkotásának. Az eredmény felemás lett, megosztotta a nézőket és a rajongókat, de egy biztos bombasiker volt. Aki látta a dvd wekfilmjét, annnak feltűnhetett hogy Lucas nem mindig tudta mit akar, körülötte profi stábtagok, szakemberek, de ő mintha minden tanácsot, figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva ment a feje után, néhol azt sem tudva mit akar.

Ez a végeredményen meglátszott, itt ő is belátta, hogy néhány dologban tévedett. A film története pedig nagyon fontos, az eredeti trilógia eseményeinek közvetlen előzménye, hatalmas potenciál, az hogy Anakin Skywalkerből hogyan lett Darth Vader, a köztársaság hogyan bukott el a klónháborúban, a Sithek hogyan győzték le, az akkor már begyöpösödött Jedi rendet, megkerülhetetlen. Mégis Lucas olyan csacskaságokkal gyengítette a sztorit, mint a félnótás gungan Jar-Jar Binks, vagy a történet szempontjából nem annyira fontos, de látványilag elsőrangú fogatverseny, nagy hiba. Most komolyan Lucas úgy tekintett Jar-Jarra mint a film kulcsszereplője, nem tudom hol volt agyilag mikor ezt kitalálta.

Mester, zavart érzek az Erőben...

És a kétbites agyú, Roger-Rogert kántáló rohamdroidok lettek az új rohamosztagosok, komolyan ha helyettük egy századnyi droidekával indultak volna a Naboo-nak senki nem éli túl, azok sokkal hatékonyabbak lettek. Valahol mintha a mester elfelejtette volna, hogy honnan érkezett, hol van és hova tart. A színészekre nem lehet panasz, Liam Neeson messze a legjobb volt, a többiek szintén, bár nem mindenki tudott kellően kibontakozni és ez a forgatókönyv hibájára írható, gondolok itt McGregorra, Portmanre vagy Jacksonra. Az abszolút negatív viszont az Anakint játszó Jake Lloyd, ez a gyerek rossz választás volt, egyáltalán nem tudtam vele azonosulni. A film legnagyobb érdeme mégis a sw érzés, a látvány és a pazarul megkoreografált csata és lézerkard jelenetek. E tekintetben nem lehet panasz a filmre. Lehet hogy mai szemmel kicsit már gagyi, de kérem szépen, ez 99-ben a csúcs volt, tátott szájjal néztem a moziban. A fogatverseny, a Naboo feletti űrcsata, a droidok és a gunganak csatája, és a Qui-gon, Obi-Wan, Darth Maul párbaj, mely szerintem az sw legjobban koreografált jelenete volt, nem mellesleg a Mault alakító Ray Park is profi kaszkadőr, ez látszott. Itt jön viszont Lucas nagy tévedése, ugyanis nem az ő szeretett Jar-Jar-ja volt a közkedvelt, hanem a duplakardos, titokzatos Sith lovag lett a legkultikusabb, kár hogy 2 mondatnál több nem jutott neki, igazán megmondhatták volna, ki is ő és honnan jött. És minek kellett úgy titkolni végig Palpatine kilétét, hiszen ekkor már minden rajongó tisztában volt azzal, hogy ő lesz az Uralkodó? Lucas elfeledkezett a rajongóiról, a filmet szerintem egy pénzautomatának tekintette, az be is vált, özönlöttek a népek a moziban, kasszát robbantott, de mégis több sebből vérzik és a folytatás csak rontott a helyzeten.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

A Star Wars I. rész: Baljós árnyak a legendás trilógia első előzményfilmje, amelyből megtudhatjuk, hogy Palpatine szenátor miként növeli politikai befolyását a Kereskedelmi... több»

0