2018.08.25 21:25 Berto49 Olvasottság: <100x
0

A zene, amely generációkat köt össze

Mindig jobb visszatérni az eredeti forráshoz, mint az utánérzésekhez, vagy az egyszer sikeres darabok népszerűségét kihasználó folytatásokhoz. Éppen ezért a „Mamma mia” nézése közben 20 vagy 30 perc után használtam a delete gombot, a második résszel pedig már nem is próbálkoztam. Ma reggel a rádióban játszották az Abba - A film „Knowing Me, knowing You” című dalát, amely nagy vonalakban összefoglalja a tíz éven keresztül tartó hatalmas sikerszéria befejezésének okait. Nosztalgia ébredt bennem, hiszen pont negyven évvel ezelőtt láttam ezt a filmet.

Megkerestem, megnéztem és most is tetszett! 400 millió eladott lemez döbbenetes szám. Mi lehetett a titkuk? Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán hangszínén előadott csodálatosan tiszta éneklése, a dallamos, ritmusos, könnyen fülbemászó zeneszámok és nem elhanyagolható módon Stig Anderson menedzserük hozzáértő ténykedése. Ráérzett a trendre, hogy kell egy több korosztály számára élvezetet nyújtó együttes. A film az 1977-ben Ausztráliában tartott 11 koncertjükről nyújt áttekintést egy felesleges töltelék cselekményszállal, amely összeköti az elhangzó dalokat.

A zene, amely generációkat köt össze

A rendező, Lasse Hallström járatos volt az Abba - A film jelenség világában, hiszen ő készítette az együttes első videoklipjeit is. Filmesként azonban sokkal jelentősebb az „Árvák hercege” és a „Kikötői Hírek” című munkái, mindkettő regényadaptáció. Az első az író John Irvingnek Oscar-díjat is hozott. A másodikban a mostanában „kigolyózott” Kevin Spacey nyújtott felejthetetlen alakítást. Az utóbbi években Hallström – szerintem - elég gyenge darabokkal képviselteti magát.

dráma | vígjáték | zenés

1977-ben az ABBA ausztráliai turnéját megörökítő dokumentumfilm kelt életre. Ez a filmes alkotás, amelyet Lasse Hallström rendező irányított, hamarosan hűséges rajongókra... több»

0