2019.01.25 16:54 Márton Olvasottság: 169x
0

Egy méltánytalanul elhanyagolt remek sci-fi horror Tobe Hooper-tól

Már fiatalabb koromban is rajongtam a horrorfilmekért, akik miatt az időben számos álmatlan éjszakát "köszönhetek"! Emlékszem a mai napig ezen filmekre (ha sok nem is volt, de az emlékük megmaradt), nos az 1985-ben készült Életerő pont egy ilyen alkotás volt! A filmet az a bizonyos Tobe Hooper (1943-2017) rendezte, akinek a neve szinte egybeforrt az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás című klasszikussal! Persze talán még sokaknak beugrik a rendező filmjei közül az 1982-es Poltergeist-A kopogó szellem című szintén klasszikus horrorfilm (bár annál a filmnél erősen megoszlik a vélemény arról, hogy mennyiben az ő rendezése és hogy mennyire szólt bele a munkákba végül Steven Spielberg, aki a stáblista szerint "csak" a forgatókönyvet írta hozzá)! Jelen filmünk egy jóval kevésbé ismert remek alapanyagból dolgozó kiváló vámpír-apokaliptikus sci-fi horror, amit anno annak idején a VHS-korszak egy kiemelkedő darabja volt, viszont mára már eléggé befedte a felejtés...sajnos! Mielőtt kitérnék a filmre, előjáróba meg kell említeni a film korát, hisz egy 34 évvel!! ezelőtt készített filmnél, szinte borítékolható, hogy a trükkjeinek a nagy részét, megkezdte már az idő, de ez abban az időben az egyik leglátványosabb filmek közé tartozott, hisz elég erősen építkezett a látványvilágból! Ezért elmarasztalni egy filmet, butaság lenne részemről, hisz az Életerő számos egyéb dolog miatt is elég emlékezetes maradt számomra!

Az első ilyen dolog a remek alapanyag amiből végül elkészítették a film forgatókönyvét! Colin Wilson 1976-ban írta meg a film alapjául szolgáló regényét, eredeti címén The Space Vampires volt, idehaza is megjelent a könyv, de mint Életerő címen! Nagyon pörgős kis olvasmány volt és szerencsére a film is jól tudta akkreditálni ezt a fajta cselekményvezetést, ami kellett is, hisz műfajához képest akár hosszúnak is mondhatnám a közel két órás játékideje miatt, viszont egyszer sem válik unalmassá! Aztán szintén ott volt az előnyök táborában az elképesztő zenéje, amit Henry Mancini és a Londoni Filharmonikus Zenekar közösen alkották meg! A mai napig az egyik legerőteljesebb szimfonikus filmes zenei betét, elképesztő erejű alkotás!

Egy méltánytalanul elhanyagolt remek sci-fi horror Tobe Hooper-tól

Továbbá technikailag is egy kiemelkedő alkotás (még akkor is ha e téren azért vesztett az erejéből) de olyan effektek és trükköket láthatunk, amik ámultba ejthették az időtájt a nézőjét és sok trükkök amit itt használtak, később számos filmben vették alapul!

Számomra talán az egyedül aprócska kis hibája, az a színészek voltak! Mivel a film a költségvetésének a többszörösét élték fel a forgatások ideje alatt, egyes információk szerint számos hatalmas színész is kihátrált a forgatásból! Ezzel nem azt mondom, hogy a végső színészi felhozataltól gyenge produkciót láthatunk, sokkal inkább arra utalnék, hogy az eredeti nevekkel talán nem egy elfelejtett klasszikusként kéne visszatekintenünk eme remek filmre!

Vannak filmek amiknek nagyon szívesen megnéznék egy modernizált változatát, uram bocsáss még akár egy remaket is!

74 Életerő  (1985)

akció | horror | misztikus | romantikus | sci-fi | thriller

Egy nap az emberiség különleges felfedezést tesz, amikor egy lezuhant földönkívüli űrhajóban üvegtartályokban eszméletlen lények testére bukkannak. Amikor az idegenek... több»

0