2019.12.19 01:35 Kóborló Olvasottság: 1789x
0

Emberre, állatra és nézőre is veszélyes tengerpart

Pár évvel ezelőtt, egy baráti beszélgetés során került először a tudomásomra ennek a filmnek a létezése, egészen addig nem is hallottam róla. Bár az is igaz, hogy a barátomnak is csak annyi maradt meg belőle, hogy valami lény rángatja le a tengerparti homok alá az áldozatait. Nekem akkor egyből az 1981-es, Blood Beach című film ugrott be, de a barátom állította, hogy nem arról van szó, hisz amire ő gondol, az bőven a 2010-es évek után készült (címre persze nem emlékezett). Ekkor magamban arra gondoltam, hogy bizonyára a már említett, Blood Beach című filmnek is elkészülhetett egy mostani feldolgozása, ezért elhatároztam (mivel kedveltem az a filmet), hogy ennek is adok egy esélyt. Csakhogy simán elfelejtkeztem erről a beszélgetésről, és csak nem is olyan régen futottam bele ennek a filmnek az előzetesébe. Azóta kiderült, hogy erre gondolt a barátom, én pedig megbizonyosodhattam arról, hogy a 2015-ös, The Sand című filmnek semmi, de semmi köze nincs az 1981-es Blood Beach-hez.

Nem számítottam túl sok jóra előjáróban ettől a filmtől, hisz finoman szólva sem tűnt kimondottan jónak az előzetese, de úgy voltam vele, hogy ha már pár évvel ezelőtt teljesen megfeledkeztem róla, akkor lerovom ezt a fajta adósságomat. Nos, nem ekézném darabokra a filmet, pedig sok mindenért megérdemelné, de valami furcsa, még számomra is megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nézette magát. Ezen kijelentésemmel egyidejűleg egy pillanatra sem merném azt írni, hogy a The Sand egy jó film, de még a közepes tartományoktól is eléggé messze van. Viszont, ami rendelkezésére állt a készítőinek, azzal egész jól gazdálkodtak.

Emberre, állatra és nézőre is veszélyes tengerpart

Gondolok itt elsősorban arra, hogy ha egy filmnél egészen alacsonyak az anyagi feltételek és, ha már a készítői mindenképp egy horrorfilmet akarnak kihozni belőle (ráadásul egy szörnyfilmet), akkor próbálják meg az általuk finanszírozott technikából úgy kihozni a maximumot, hogy vagy legkevésbé váljanak az effektek kínossá, vagy csak a film vége felé borzolják ezekkel a néző kedélyeit. E feltételeket teljesítették is. Aztán ott vannak a filmbéli karakterek. Ha már nem sikerült a forgatókönyvíróknak megfelelő mélységű és tartalmú karaktereket megalkotniuk, akkor is még ott van az a lehetőségük, hogy ha már ez egy tengerparti film, akkor jól nézzenek ki az alanyok (ráadásul az ehhez szerződtetett színészek, ha nem is ismertek, de legalább nem alakították a szerepüket annyira rosszul, hogy a film nézője egyből a halálukat kívánja). Szóval e téren is teljesítették a minimális elvárásokat.

Mindezen tényektől eltekintve jómagam továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy a The Sand nem egy szörnyen rossz film, csupán egy szimplán gyenge alkotás lett. Amit meg lehet nézni, de szeretni annál kevésbé.

30 The Sand  (2015)

horror | sci-fi | thriller | vígjáték

A The Sand című horrorban egy csapat fiatal hatalmas végzős bulit tartott a tengerparton. Közülük páran a strandon éjszakáztak, s ébredés után észlelik, hogy a part valami... több»

0