2021.02.19 13:02 Kóborló Olvasottság: 696x
1

Egy megkérdőjelezhető, mégis szerethető folytatás

Kevés filmet kedvelek annyira, mint az 1975-ben Steven Spielberg által készített, Cápa című klasszikust, de a fene tudja, én elvoltam az 1978-as folytatásával is, bár ez a film messzemenően nem sikerült annyira jóra, mint az elődje.

Sok embertől hallottam már, hogy azonkívül, hogy ismételten feltűnik egy hatalmas fehér cápa Amity szigetének partjai közelében, miben is volt folytatása az első filmnek. Erre a rövid válaszom, hogy semmiben, hisz történetileg tényleg ennyi a film. Valójában azonban azt kell tudni róla, hogy két forgatókönyvet is készítettek hozzá, és végül az került törlésre, ami történetileg egy sokkal, de sokkal valósabb folytatást tárt volna elénk, mint amit végül kaptunk.

Egy megkérdőjelezhető, mégis szerethető folytatás

A törölt forgatókönyv szerint (mármint amit én olvastam róla) valahogy úgy szólt volna, hogy az első rész eseményei után a sziget turizmusa teljesen bedöglött, hisz senki nem akarja olyan helyen tölteni a szabadidejét, ahol attól kell rettegnie, hogy vajon tényleg csak egy cápa terrorizálta-e a szigetlakókat. A város vezetése felveszi a kapcsolatot az alvilággal, és megpróbálják az ő segítségükkel újraindítani a turizmust. Ez persze mindenféle sötét ügyletet és korrupciót visz a sziget nyugodt életébe, és ráadásként újra megjelenik egy hatalmas, emberevő cápa a vizekben. Az első részből megismert Brody seriffnek pedig minden erejére szüksége lesz, hogy újra biztonságossá tegye az átlagemberek számára Amity szigetét mind a szárazföldön, mind pedig a vízen.

Tehát eredetileg ez volt az alapja a Cápa második részének, de a stúdió és a film producerei nagyon sötét hangulatvilágúnak érezték a történetet, és törölték a forgatókönyvet. Ekkor döntöttek úgy a producerek, hogy visszahívják az első rész forgatókönyvíróját, Carl Gottliebet, hogy készítsen egy könnyedebb írást. Besegített egy másik forgatókönyvíró is, Howard Sackler (1929–1982), és kettejük írásából születhetett meg az, amit a filmben láthatunk. A törölt forgatókönyvet John D. Hancock (aki eredetileg a filmet rendezte volna) és Dorothy Tristan írta, de őket kirúgták a készülő filmből. Gottlieb és Sacker forgatókönyve viszont számomra egy klónja lett az első részének. Emiatt érezhető sok esetben, hogy mintha csak Brody elmebajaként tekintenének a további szigetlakók a cápaveszélyre. Tulajdonképpen számomra ez a legnagyobb hibája az egész filmnek.

Szerencsére azonban bőven akad benne olyan dolog, ami kissé feledteti a történet hibáit. Az első ilyen a Brody seriff karakterét alakító Roy Scheider (1932–2008) alakítása. Ismét kiválóan alakítja a szerepét, és mivel itt már a családja biztonsága is veszélybe kerül, sokkal több dramaturgiát kellett belevinnie a szerepébe, de ezt is sikerrel tudta hozni. Kissé sajnálatos, hogy csak az ő karaktere lett annyira jól kidolgozva. Egy másik különbség a film és az elődje közt, hogy itt sokkal többet mutogatják a cápát, és talán számomra egy kissé gyengébben teljesít a technikai kivitelezés e téren. Persze gyengének vagy akár még közepesnek sem mondanám (főleg majd ahhoz képest, amit a harmadik részében láthatunk), de azért elmarad az első rész cápájához képest. Viszont a feszültségkeltés továbbra is élvezetes marad. Kellőképp lett izgalmas a végeredmény, és szerencsére az első rész zeneszerzője, John Williams is visszatért a produkcióhoz.

Tehát ha elvonatkoztatunk a történeti bakiktól, és megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni, hogy ez a rész sokkal inkább másolta az elsőt, mintsem egy elfogadható folytatás lett, akkor egy simán élvezhető és szórakoztató filmet kapunk.

70 A cápa 2.  (1978)

dráma | horror | kaland | katasztrófafilm | thriller

Amity város lakói már-már kiheverték az egykori tragikus cápatámadásokat. Hamarosan azonban újabb döbbenetes halálesetek történnek, s amikor a partra vetődik egy gyilkos bálna... több»

1