2021.03.24 20:18 Kóborló Olvasottság: 261x
3

Egy homályba vesző történet

Mindig kedveltem az olyan történetű filmeket, mint amilyennel elméletben ez a film is akart foglalkozni. Kár, hogy itt elsősorban az elméleten van a hangsúly, mert kimondottan sokat markol történetszintileg, de valahogy mégsem teszi le a voksát semmilyen csapásirányba, és talán számomra ez volt a legzavaróbb az egészben.

A film történetének alappillére a misztikumra épül, de számomra nagyon hamar válik ez a misztikus hangvétel egyfajta furcsa zagyvasággá, ráadásul mintha a készítők se nagyon tudták volna, miként is építhetnék fel élvezetesen és egységesen a filmet, így kimondottan sok mindent hánytak egymásra. Van itt átok sújtotta múltbéli személy, furcsa személyzet és házigazda, fekete mágia, de még Agatha Christie (1890–1976) Tíz kicsi néger című regényének a töredékeit is felfedeztem benne. Tehát tényleg sok mindenbe belevág a film, de pont a történet lényegi részével nem foglakozik eléggé, emiatt pedig annyira nem tudtam rajta szórakozni.

Viszont a két főhőst alakító Katharine Ross és Sam Elliott kimondottan szimpatikusan hozzák a karaktereiket, és ez sokat dob a kissé zavaros történeten, mert végig együtt lehet élni velük, és végig képesek fenntartani azt, hogy a néző izgulhasson értük. Kár, hogy a többi karakter csak amolyan töltelékként szolgál a cselekményhez.

Érdekes módon számomra a legtöbb negatívumot a történet szolgáltatta, de egy dolog miatt mégis meg kell dicsérnem e téren is a filmet. Szinte egészen a befejezésig képes volt meglepetésekkel szolgálni, és egészen sokszor láthatunk megjósolhatatlan eseményeket. Egy másik pozitívum volt számomra a kreatív halálnemek kivitelezése. Kimondottan érződött, hogy a készítők sok munkát öltek az elkészítésükbe, ráadásul a technikai kivitelezésük is igencsak jól sikerült. Pluszban megemlíteném ezzel kapcsolatban azt is, hogy egyes elhalálozásokat sikerült elég véresre, vagy akár mondhatnánk, hogy elég kegyetlenre megalkotniuk.

Mindent egybevéve úgy gondolom, hogy ha a film története kissé összeszedettebb lett volna, és ráadásul a lényegi részekre összpontosítottak volna jobban, akkor akár egy kiemelkedő alkotás is születhetett volna, de ezek hiánya miatt számomra csupán egy erős közepes lett.

horror

Margaret (Katharine Ross) építész Amerikában. Egy ismeretlen angliai férfi levélben felkeresi, mert szüksége lenne a szakértelmére, és egyből küld neki 50 000 dollárt is.... több»

3