2021.09.08 15:58 Kóborló Olvasottság: 147x
1

Filmek a Vico kazetták soraiból: Uninvited, avagy a Vörös macska

Néhanapján egyszerűen rám tör a nosztalgiázás iránti perverz vágy, és ekkor alaposan megmártózom a 80-as és 90-es évek minősíthetetlen VHS-kiadásaiban. Szerencsére gyerekkoromban nemcsak a narrátoros csempészfilmeken edződhettem, hanem ott voltak a videotékák alsó polcain porosodó, zs-kategóriás horrorfilmek, amiket olyan kiadók hoztak el számomra, mint a Hungarofilm, a Drive in 2000, vagy jelen filmünk esetében a Vico.

Félreértés ne essék, ezek a kiadók is forgalmaztak minőségi, szórakoztató alkotásokat, de többségükben azért nem az A kategóriás filmeket köszönthettük nekik! Tehát ismét elmerültem a VHS korszak mocskában, így találtam rá az A vörös macska, avagy a Vörös macska című alkotásra, ami képes volt szórakoztatni a másfél órájával, de ajánlani senkinek nem merném, csak saját felelősségére.

Filmek a Vico kazetták soraiból: Uninvited, avagy a Vörös macska

Az ehhez hasonló filmeknél nem épp a legépületesebb dolog pengeélre állítani a történetet, hisz ostobábbnál ostobább koncepciók láthattak már napvilágot, de most kivételt tennék. Már a történet alapfelütése is égbekiáltó marhaság, meg persze a kivitelezése is, tehát már a játékidő első pár perce felkészíti a nézőt arra, hogy nem egy Oscar-díjas történethez lesz szerencséje. Persze lehetne mentségére mondani a produkciónak, hogy egyből videokazettás forgalmazásra gyártották, illetve, hogy szinte aprópénzből hozták össze (mindössze 200 000 dollár volt a költségvetése).

Mindezek ellenére számomra azért meglepő volt látni, hogy még így is le tudtak szerződtetni a produkcióhoz két olyan színészt is, mint Mike szerepére George Kennedy (1925–2016), és Albert szerepére Clu Gulager. George Kennedy alakításán éreztem is néha, hogy kissé feszeng a szerepében. Sajnos a többi színészi alakítás kimondottan kínos volt, ezáltal pedig hiába a szorult helyzetük, semmiféle együttérzést, avagy izgalmat nem tudott belőlem kiváltani a sorsuk.

Aztán ott voltak még a technikai megoldások is. Talán a hihetetlen pocsék történet mellett ez adta számomra a legtöbb szórakoztatási alapot. Ultra gagyi a lényünk kivitelezése, sokszor még a méretével sem lehet tisztában lenni, de számomra ez legalább szórakoztató volt. Ráadásként azért egy-két véresebb jelenetet is becsempésztek a filmbe, de csupán annyit, hogy a horror kategóriájába lehessen sorolni eme produktumot. Persze olyan jelenetek szemtanúi is lehetünk itt, ahol egy makett hajóval helyettesítik a történet központi helyszínéül szolgáló jachtot. A film befejezése pedig megkoronázza az addig látottakat...

Nehéz bármiféle pozitívummal zárni véleményemet, ezért inkább csak annyit írnék, hogy egy kimondottan rossz alkotás lett a Vörös macska című film.

horror | sci-fi

Egy laborból megszökik egy genetikailag módosított és sugárfertőzött macska. Eközben fiatalok egy csoportját egy híres milliomos hajókirándulásra invitálja a Kajmán-szigetek... több»

1