2021.12.09 21:27 F79 Olvasottság: 263x
7

Egy szabad nő születése

Luc Besson egy különös és érzékeny, akcióthrillerbe csomagolt fejlődéstörténetet tár elénk, miközben érdekes kérdéseket vet fel. A gyilkosság mikor számít gyilkosságnak? Az államot szolgáló rendőr megölése súlyos bűncselekmény. Az állam megbízásából embereket ölni hazafias cselekedet. Meg lehet-e fizetni gyilkosságért gyilkossággal? A film hősnője mesebeli főnixmadárként ég el, hogy végül több stáción keresztülmenve ismét megszülessen, és egyúttal egy lehetséges, de nem teljesen megnyugtató választ adjon a feltett kérdésre.

A lotyó

Egy szabad nő születése

Nikita egy szánalmas emberi roncs. Fiatal kora ellenére az életet már maga mögött hagyta. A vegetáció szintjére süllyedve csak a fizikai fájdalmát csillapító drog megszerzése hajtja. Sorstársaival bandába verődve, felfegyverkezve kirabolnak egy gyógyszertárat. A rendőrség kivonul, az akció vérfürdőbe fullad. Nikita zavarodott állapotban agyonlövi az egyik rendőrt.

A halott lány

Miután elítélték és letöltendő fegyházbüntetését tölti, Nikitát felkeresi a titkosszolgálat. A tartótisztje szembesíti hivatalosan bekövetkezett halálával és megrendezett temetésével. Még a sírhelyéről készült fotókat is elé teszi. A temetőben a 8-as út, 30-as sor. Az elkeseredett lány választhat. Együttműködik, vagy a 8-as út, 30-as sor.

Új nő születőben

A kiszolgáltatott lányt kőkemény kiképzés várja. Meg kell tanulnia a társadalmi érintkezés szabályait, a helyes viselkedést és női mivoltát eszközként használni. Meg kell ismerkednie a fegyverekkel, a harcművészetekkel és a számítógéppel. Nikita olykor elgyengül, de végül tudatosul benne, hogy itt nincs felmondási idő. 3 keményen végigdolgozott év után az első éles bevetése - a szándékosan elé helyezett akadályok ellenére is - sikerrel jár, a tanulási idő véget ér.

Josephine

A sikeres kiképzést követően Nikita megkapja első önálló megbízatását. Ehhez új személyazonosság és új élet jár egy lepusztult bérlakásban. Életében először önállóan kell gondoskodnia magáról. Lassan beletanul a hétköznapi dolgokba. Bevásárol, főz, mos, takarít és ismerkedik. Összejön egy bolti pénztárossal, és rátalál a boldogság. Közben pedig várja a parancsot. A parancs pedig rövidesen érkezik. Újra ölni kell.

A menyasszony

Nikita barátjával meghitt kapcsolatban, hétköznapi életet élve kivirul. Mígnem egy szép napon ismét jelentkezik a tartótisztje, aki nagybácsiként bemutatkozva két repülőjeggyel ajándékozza meg a boldog párt. Az út természetesen egy újabb akció helyszíne. A lány egyre nehezebben viseli a kettős élettel járó stresszt.

A bérgyilkosnő

Egy különösen nehéz akció után Nikita fáradtan tér haza. Vőlegénye felfedi előtte, hogy tisztában van az igazi munkájával, és megérti, elfogadja annak, aki. Egyúttal azt is belátja, hogy a lány csak úgy lehet szabad, ha elengedi.

A szabad nő

Nikita eltűnik. Senki semmit nem tud róla. Vőlegénye és a tartótisztje pedig távollétében megalkudnak, hogy hagyják élni az életét. A lány busásan megfizetett a bűnéért.

79 Nikita  (1990)

akció | thriller

Egy kábítószeres lány bandájával együtt betörést szerveznek majd az akció közben megöl egy rendőrt. A lány életfogytiglani börtönbüntetést kap, amit csak egy módon... több»

7