2021.12.10 09:11 Artemisia Olvasottság: 139x
7

Az elfeledett filmrendező

Ha Stephen Hawking írhatott gyerekkönyvet, akkor Martin Scorsese is rendezhet családi filmet. A leleményes Hugo bármennyire is különbözik Scorsese korábbi munkáitól, magán hordozza a tőle elvárható minőséget, ugyanakkor saját műfajának összes szerethető elemét is tartalmazza. Szívszorító dráma egy árva kisfiúról, akit semmi sem tántoríthat el a céljától, és akinek a sorsa nem várt módon fonódik össze egy, a világban a helyét nem találó játékáruséval. Gyönyörű, lassan építkező történet, Hugo és Georges úr emberi drámájába pedig Scorsese gyermeki rajongással csempészi bele a mozgókép forradalmasításának, azaz a film születésének körülményeit, és a francia filmezés úttörőjének, Georges Méliès életének állomásait.

A Brian Selznik könyve nyomán íródott forgatókönyv olajozottan működik a vásznon is, és egy szívmelengető, kerek történet a végeredmény. Karaktereit roppant hálásan kezeli, Hugo karaktere a fő azonosulási pont, aki bár zárkózott gyermek, a film mégis feltérképezi a lelkivilágát, a motivációit és az indítékait, aminek köszönhetően mélyen együtt tudunk érezni vele. Asa Butterfield máig egyetlen emlékezetes alakítása. Ben Kinsley szintén nagyszerű Georges Méliès szerepében, tökéletesen visszaadja a karakter összes lelki folyamatát. Sacha Baron Cohen pedig a minimális humorról gondoskodik a házsártos állomásfőnök szerepében.

Az elfeledett filmrendező

A film a 2011-ben technikai újításnak számító 3D-technológiával készült, így különösen szép látványvilágban gyönyörködhetünk a '20-as évekbeli Párizs téli csendéletei formájában. Howard Shore autentikus sanzonjait pedig öröm hallgatni.

Olyan alkotás, mely nagyon sokat ad mindazoknak, akik fogékonyak az üzenetére.

családi | dráma | fantasy | misztikus

Egy árva kisfiú titokban egy párizsi vasútállomás falában lakik. Egy nem mindennapi kislány lesz segítségére, hogy megoldják a rejtélyt, mi az összefüggés nemrég elhunyt... több»

7