2022.01.08 19:59 Filmbarbár Olvasottság: 134x
4

A mindig alkotói lázban égő férfi útja

Sergio Leone... A filmrajongók közül ki ne ismerné e nevet, és ki ne látta volna legalább a mester néhány munkáját? De mennyire ismerjük őt mint rendezőt és mint embert? Nem igazán. Ez a dokumentumfilm végigkíséri a nézőt Leone életútján, ismerteti a rendező főbb filmjeit, és rengeteg "kulisszatitokkal" is szolgál. A filmből kiderül, hogy a sikerekkel és kudarcokkal egyaránt tarkított életpálya egy sérült lelkű, barátságra és családi fészekre vágyó, mindig alkotói lázban égő férfi útja volt.

A gyermekkora nélkülözésben és magányban telt, közben egy fantáziavilágba menekült, s később a filmjeiben is visszatérő témát jelentettek a csirkefogók, a barátság, a család, miközben végtelen cinizmussal mesélt az önös érdeküket kereső emberekről (akik valójában mi is vagyunk). A dokumentumfilm talán legérdekesebb részei azok a jelenetek, amelyek Leonét munka közben mutatják: láthatjuk, hogyan irányította a színészeit, gyakran ő maga is szinte színésznek állt, ágált, kiabált, veszekedett, megmutatta, mit és hogyan szeretne a vásznon látni. Számos interjúrészletet is bevágtak a filmbe az alkotók; részben maga Leone, részben a kollégái nyilatkozataiból rajzolódik ki egy alkotói pálya és egy személyiség.

A mindig alkotói lázban égő férfi útja

Kicsit rövidnek és felszínesnek éreztem ezt a filmet, szerintem ennél jóval többet lehetne mondani Leonéról, a munkáiról, viszont kár, hogy már egyre kevesebben vannak életben azok közül, akik valamilyen formában együtt dolgozhattak vele. Én mindenesetre szívesen megnéznék ebből a filmből egy kibővített-átdolgozott változatot is, nagyon hamar elszaladt ez a kb. 50 perc, még sokáig tudtam volna nézni-hallgatni ezt a filmet.

4