2022.01.27 10:26 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 164x
3

A múlt és a jelen harca, avagy egy remek előadás vagy csak paradoxon...

A Gyilkos Halloween (a legfrissebb negatív élmény volt) után nem vártam sokat a Sikoly folytatásától. A mozi előtt olvastam róla és az IMDb oldalán is megnéztem az értékelést, ahogy minden adott filmnek a megnézése előtt. A jó értékelés és a sok pozitív kritika, vélemény után sem hagytam magam, ami remek "taktika" volt részemről. A sok horrorcsalódás után, fellélegezve álltam fel a székből, és bólinthattam, hogy ez "végre egy jó film, hosszú idő után a moziban". Úgy gondolom, az első két része a maga korában, tehát a 90-es években igazán imponáló alkotás lett. Wes Craven nagy húzása volt 1996-ban egy e fajta gyilkost megalkotni, amelyből kultikus karakter vált. A 3. része már bőrlehúzás volt, és meg is lett az eredménye, nem kell taglalni. 2011-ben a 4. része a franchise-nak igencsak kellemesre sikeredett, hiszen a filmsorozatok számára egy igazán veszélyes műfaj ez, amit a stúdiók, rendezők csinálni szoktak. Gondolok itt a filmek újrafeldolgozásaira vagy a hosszú idő után elővett filmek folytatására, ami többnyire rosszul szokott elsülni.

Eljött 2022 és az 5. Sikoly-film, ami egészen meredek húzás volt, és egy roppant kellemes csalódás. Remek ötlet volt mind a rendezésben, mind magában a filmben összehozni az első résszel. Új főszereplőkkel és a régi nagyágyúkkal a fedélzeten, figyelve a múltra és a rengeteg csavarra benne, egy roppant összetett és remekül kidolgozott filmet, egy jó "slashert" kaphattunk a Matt Bettinelli-Olpinés Tyler Gillett párostól. Az első része rengetegszer előjött ebben a részben, és jó sok utalást és információt adott nekünk a film, valamint az újak és a régi nagyok játékperce nagyon jól összeillett a múlt és a jelen harcában. Kidolgozott és végig izgalmas történetet alkottak meg, ennek köszönhetően nem is éreztem soknak a majdnem kétórás játékidőt.

A múlt és a jelen harca, avagy egy remek előadás vagy csak paradoxon...

Visszatérve a legelső részre utaltakra, itt arra gondoltam, ahogyan a történet előrehaladtával fény derült a közel 30 éves titkokra, és már-már az ember sokszor egy feldolgozásra gondolhatott a film alatt, mintsem egy folytatásra. Amit meg is magyaráztak a nézőnek, leleplezve az újabb két gyilkost (akárcsak az első részben, és persze ugyanabban a házban). Szerintem ez egy remek, ámbár veszélyes ötlet volt, ami nagyon jól sikerült. Ahogy a valóságban, úgy a filmben is '96-ot szerették volna idézni. Remekül illettek bele a képbe az új generációk, és nagyon jó volt látni a régi nagyokat, bár Courteney Cox sokszor félelmetesebb volt az "új" arcával, mint egy-két jelenet.

78 Sikoly  (2022)

horror | misztikus | thriller

A Sikoly 5 történetének főszereplője egy fiatal nő, aki visszatér szülővárosába, azonban a hazatérését szörnyű gyilkossági esetek árnyékolják be. A hírhedt álarcos... több»

3