2022.02.12 16:02 Kóborló Olvasottság: 126x
1

Nagyon akartam, hogy egy jó film kerekedjen ebből.

A napokban olvastam erről a filmről, és az alapján, amit megtudtam róla, egyből rá is vetettem magamat (egyáltalán nem foglalkozva a negatív véleményekkel). Több olyan aspektusa is volt a filmnek, ami miatt mindenképp adtam volna egy esélyt neki, na de nézzük kicsit részletesebben azt, hogy mire is számíthat majd a néző, a Harbinger Down című alkotás során.

Az első olyan dolog, ami szerény személyemet meggyőzte arról, hogy másfél órát rászánjak eme alkotásra, az volt, hogy a film készítői Alec Gillis (rendezője, forgatókönyvírója és producere), illetve Tom Woodruff Jr. (producere). Azon kívül, hogy eme két név számomra egyet jelent az úgynevezett praktikus effektek talán két legkiemelkedőbb élő alkotójával, azzal hirdették a filmet, hogy egyfajta tisztelgésnek szánják a 80-as évek szörnyfilmjei előtt. Ezzel máris felkeltették az érdeklődésemet. Aztán jöttek azon kijelentéseik, hogy a filmjükben szinte minimális CGI-technikát fognak alkalmazni, és a legtöbb jelenetet majd praktikus effektekkel fogják megoldani, ezzel is tisztelegni akarnak az olyan filmtörténelmi alkotások előtt, mint az 1979-es Alien vagy az 1982-es A dolog című klasszikusok. Na itt már nagyon kíváncsi lettem a filmre. Itt volt az a pont, amikor nem is olvastam tovább azt a cikket, ami a jelen filmmel foglalkozott, hogy mindenféle spoilert elkerüljek róla. Így utólag azt kell hogy írjam, bár elolvastam volna. Merthogy ezek mind szép és jó dolgok voltak, de a feketeleves csak ezek után jött.

Nagyon akartam, hogy egy jó film kerekedjen ebből.

Mikor 2011-ben elkészítették A dolog című film folytatását, ami előzményfilmje volt az 1982-es John Carpenter The Thingjének, Alec Gillis és Tom Woodruff Jr. (akik annak a filmnek a praktikus effektjeiért voltak felelősek) nagy valószínűséggel kissé berághattak a film producereire, mert a munkájukat lecserélték CGI-technikára (miszerint az utómunkálatok során könnyebben tudják a végeredményt variálni, ha nem praktikus effekteket látunk, hanem CGI-t). Ez volt a kiindulópont a két úriember számára, hogy elkészítsenek egy olyan szörnyfilmet, ami csupán minimálisan tartalmaz majd CGI-t, és a praktikus effektek lesznek majd a fő koncepciójuk a film alatt. Be is szereztek mindehhez közel 350.000 dollárt kezdésre, és el is kezdték a munkálatokat. Nos, azt kell hogy írjam, valami nagyon félrement ennél a filmnél.

Kezdjük a technikai kivitelezéseknél. Oké, hogy nagy valószínűséggel nem dúskáltak a zöldhasúak kötegei közt, de jómagam nagyon vegyesre értékelem a technikai kivitelezéseket ennél az alkotásnál. Van, ami egyáltalán nem néz ki rosszul, de sajnos a többségük nagyon is az átlagos szintjén helyezkedik el csupán. A minimális CGI-technikával életre keltett dolgok számomra még kevésbé voltak működőképesek a filmben. Ezeket mondjuk még az alacsony költségvetés hiányának számlájára írtam volna, de azt már azért nem, hogy az operatőrnek, illetve a film vágójának mennyire is sikerült hazavágnia a kész végeredményt.

Sajnos a negatívumok nem állnak meg itt, inkább még csak ezek után jönnek igazán. A film története nem rossz, egyszerű, de attól még élvezhető. Vagyis élvezhető lenne, ha képesek lettek volna a film készítői elegendő feszültséggel feltölteni mindezt. Merthogy a film nyomokban talán szolgáltat némi izgalmat, de sajnos csak nyomokban. Oké, tetszettek az afféle kikacsintások a történetben, amik megidézik az olyan klasszikusokat, mint a Cápa, az Alien vagy a The Thing, de csupán ennyi. Egy másik nagy gondom a filmmel a karakterek voltak, vagyis azoknak a hiánya. Egyszerűen annyira kidolgozatlanok voltak, hogy az alaposan meglepett. Oké, hogy megtalálhatóak szinte az összes efféle filmekre oly jellemző karakterek, de itt nem sikerült a színészeknek eme karaktereket élettel megtölteniük. Ezáltal pedig maximálisan hidegen is hagyott a sorsuk, ráadásul szépen kikövetkeztethető az elhalálozási sorrendjük is, ami szintén semmi meglepőt nem hozott a film játékideje alatt.

Összegezve: szeretni akartam ezt a filmet, méghozzá nagyon, de azt kell hogy írjam, hogy sajnos egyáltalán nem lett egy jó film.

horror | sci-fi

Egy csapat diák egy halászhajón útra kel, hogy Bering tengeren a bálnákat tanulmányozva megfigyeljék a globális felmelegedés hatásait. Csakhogy életük veszélybe kerül, amikor... több»

1