2022.05.02 11:09 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
3

Annyira esetlen, és mégis aranyos.

Maga a rajzfilm nem egy igazán jól megrajzolt dolog. Előre is bocsánatot kérek Balajthy Lászlótól és a rengeteg rajzolótól, de valahogy a pókok, és az őket körülvevő kis világ sem sikerült olyan jól, mint ahogy én vártam volna.

Bevallom, ezt már felnőtt fejjel vettem észre, gyerekként csúcsszuper volt!

Annyira esetlen, és mégis aranyos.

A mindig nyugodt Vízipók (Pathó István hangján) és a rengeteget zsörtölődő, de igazán aranyszívű és segítőkész Keresztespók (Harkányi Endre hangján). A Kristálypalotában mindig történik valami izgalmas, valami szokatlan. Hőseink a maguk módján mindig megpróbálnak segíteni a bajbajutottakon. Önzetlenül, néha dohogva, néha kissé kelletlenül, néha lelkesen, de a sorozat minden epizódja azért valahogy mégis pozitívan végződik. A két pók barátai is tökéletesen illenek a képbe. Mindig aranyos, emberileg oly fontos mondanivalót sugároznak felénk.

A lágyszívű Katica, a barátságos fülescsiga, a hátonúszó, Rák apó, hőscincér, rózsaszín és kék vízicsiga, na és a többiek.

Mind-mind jó, és izgalmas karakterek, jól kialakított sztorival. Mindig izgulhattunk értük.

Néha megsérültek, néha eltévedtek, néha elhagyták a játékukat, összetört a házuk, megbetegedtek.

És a két jóbarát közösen talált megoldást a problémákra. Egyszóval zajlott az élet, felszínen és a vízben egyaránt.

Ami nekem különösen tetszett, az a Keresztespók állandó hitetlenkedése volt. Szinte mindig visszakanyarodott az alapproblémához, hogy végtére is, milyen pók az, amelyik nem sző hálót? Vízipók pedig türelmesen, és nyugodtan áll hozzá ehhez a dologhoz, és meggyőzi barátját, hogy sokszínűek vagyunk, ezért ilyen csodálatos maga a földünk is. Amit általában szoktam is mondani, ezek a "békebeli" rajzfilmek még átgondoltak, volt mondanivalójuk, minden gyermek, (sőt, felnőtt is) imádta őket. Ugyanúgy, mint jómagam.

Ma már hiányoznak ezek a kis mesterművek, de gyanítom,

a mai gyermekek már igazán meg sem értenék őket.

Sajnos.

Kedvenc fotelemből nézem újra a sorozatot, és mosolygok.

animáció

Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton... több»

3