2022.07.23 14:26 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 110x
4

Bánhidi László jutalomjátéka!

Rengeteg alkalommal láttam már a filmet, és sohasem csalódtam benne.

Ugyanazt az izgalmat érzem a mai napig is, mint az első alkalommal, mikor láttam… ami azért nem ma volt!

Bánhidi László jutalomjátéka!

Hiába nem színes, hiába nem mai darab, az aktualitása, mondanivalója ugyanolyan érvényes, mint anno akkor.

Azzal a különbséggel, hogy az akkori dolgok, mint a becsület, jómodor, udvariasság, tisztelet, tisztesség, már régen kivesztek a társadalom egészéből.

Fejér Tamás, Mezei István és Farkas Zoltán voltak a készítők, és a film a pont zseniális korban lévő, már nem fiatal, de még jó erőben lévő, nyers, kissé faragatlan, de tisztességes paraszt ember, Matula (Bánhidi László) karaktere köré épül.

Hőseink, a két fiatal fiú, Tutajos (Seregi Zoltán) és Bütyök (Barabás Tibor) lejönnek Budapestről nyaralni István bácsihoz (Zenthe Ferenc) és Náncsi nénihez (Kiss Manyi). István nagyon elfoglalt ezért, hogy kissé kikupálódjon a két pesti nyámnyila kölyök, leküldi őket a vízi emberhez, Matula bácsihoz, aki először Tutajost, majd a később csatlakozó Bütyök nevezetű ifjoncot veti alaposan kezelésbe...

Itt aztán rengeteg dolog történik először Tutajossal, akit összeszurkálnak a növények, megeszik a szúnyogok, de egy fantasztikus halászlét eszik.

Rákászik, lelő egy madarat, csapdákat állít, majd mikor megjelenik Bütyök, ketten keverednek bele mindenféle kalandba a nádas rejtelmes világában. Matula már megbízik a két fiúban, mikor is egy jégeső elkapja őket, és megfáznak. Bütyök hamar felépül, de Tutajos egy ideig tüdőgyulladással nyomja az ágyat. Mire felépül, Bütyök már iszonyatosan belezúg Katicába, a helyi kislányba, akinek megígéri, hogy tartani fogják a kapcsolatot, akkor is ha vége a szünidőnek.

Dajka Margit, Tábori Nóra, Zách Ferenc, Kállai Ferenc, Pethes Sándor.

Zseniális és felejthetetlen színészek.

Klasszikus ifjúsági sorozat, amit mindenkinek látnia kellene!

Nekem örök kedvenc, és a mai napig meghat a bája és a hitelessége.

A kedvenc fotelemből azért végignéztem az összes részt!

Ma is zseniális!

4