2022.08.11 17:55 BRANTON Olvasottság: <100x
2

Oliver Megaton, meg a trón? Hát, elég távol!

Oliver Megaton az a típusú rendező, aki megkapja egy korrekt akciófilm, vagy éppen akciófilmszéria folytatásának rendezési lehetőségét, de ő nem tud felnőni az egyébként nem olyan hű de nagy feladathoz. Pedig van benne potenciál, nem lenne ő rossz rendező, csak valahogy soha nem akart neki úgy istenigazából összejönni. Első rendezése 2000-ben volt, az Exit című mozit szállította nekünk. Annyira nem ismert alkotás, de nem is hiába.

Egy alsókategóriás francia thriller volt, amely kemény 4.6-os pontszámmal rendelkezik IMDB-n. Szerintem korrekt, reális osztályzat. 2 évre rá jött a Vörös szirénnel, ami hasonlóan az előbbi filmhez, alsókategóriás alkotásnak bizonyult. Pár évig nem is rendezett, utána megkapta a lehetőséget arra, hogy dirigálja kopasz szállítónk harmadik kalandját.

Oliver Megaton, meg a trón? Hát, elég távol!

Több bajom is van ezzel a mozival, de kezdeném a leghangsúlyosabbal. Harmadjára akarják ugyanazt lenyomni a torkunkon, semmi, de tényleg semmiféle változtatást nem eszközölnek, ráadásul monotonabb és lelketlenebb kivitelben. Folytatnám azzal, hogy Megaton rendkívül zavarosan rendez. Az operatőri munka egyébként nem rosszabb, mint az előző részek esetében, viszont a vágás, na az szemet próbáló. Ami a Bourne-szériának jól állt, az itt elvérzik, főleg úgy, hogy csak egy gyenge utánzat a kameramunka. Ezzel próbálnak sok akciófilmet intenzívebbé tenni. Gyors vágások, kapkodó és ide-oda rángatózó kamera, van, ahol ez jól sül el (Bourne-széria), van ahol meg rosszul (A szállító 3., Elrabolva 2-3.). Egyébiránt az összecsapások egészen jól megvannak koreografálva, élvezhető is, de csak akkor, ha látunk is belőle valamit. Probléma még, hogy túl hosszúra nyúlt ez a rész. Az első 92, a második 87 perccel dolgozott. Az első két rész ezzel is jelezte azt, hogy nem mások, mint gyorsfogyasztásra alkalmas, agyatlan, de szerethető akciófilmek. Ez az epizód 104 percig húzódik, meglehetősen unalmas és érdektelen sokszor. Sokkal inkább megnéztem volna ezt az epizódot egy negyedórával rövidebben, jó történettel, s mondjuk egy Pierre Morel rendezéssel, aki véleményem szerint az egyik legkorrektebb francia akciófilmrendező. Biztos vagyok benne, hogy ő és saját csapata többet kitudtak volna hozni ebből, mert A szállító harmadik epizódja nem más, mint egy alsó kategóriás akciómozi. Kár, mert volt ez jobb is! 2 csillag!

akció | thriller

Az üzleti világgal nem lehet packázni. Egy nemzetközi nagyvállalat vezérkara úgy dönt, Ukrajnában fogja létrehozni új telephelyét, de amikor a miniszter megfúrja az üzletet, a... több»

2