2023.02.13 12:29 JRD Olvasottság: 164x
1

3,5*

Hogy miért kapja a fél csillagot? Mert hihetetlenül alacsony költségvetéssel készült a film. Alig hatvanezer dollárból (más adatok szerint csak huszonötezerből, de vannak portálok, melyek csak huszonegyet írnak) kihozták, és több mint 245 millió dollár bevételt hozott. Valljuk be, ezt kevés film mondhatja el magáról. Nem utolsó sorban talán az évszázad egyik legjobban sikerült filmes „átverése” volt az Ideglelés.

Történt ugyanis, hogy a rendezőpáros megszülte az ötletet, 24 óra alatt meg is írták a forgatókönyvet, ami nem volt több 35 oldalánál. Kicsivel több, mint egy hét alatt le is forgatták a filmet, és aztán jött a világméretűvé dagadt beetetés. A szereplőválogatás sem volt mindennapinak mondható. Érdekes helyzetekbe rakták a castingoltakat (emberrablást színlelve kellett telefonálnia egyiküknek, vagy éppen egy sötét szobába vezették a színészt, ahol éjszakai kamerával vették fel a rögtönzését).

3,5*

A végén három színész maradt. Tovább „hitelesítette” a történet valódiságát az, hogy a színészek mind a hárman a saját nevükön játszottak a filmben. A három színész egyébként (a forgatás végeztével) aktívan részt vett a közönség beetetésében. Városszerte eltűnési plakátokat helyeztek el. A stáb tagjai a hitelességben olyan messzire mentek egyébként, hogy még egy honlapot is létrehoztak, ahol az eltűnteket keresték. Később közzé tettek egy naplóféleséget, mely szintén alátámasztotta a blairi boszorkány legendáját, és ezzel együtt a három szegény fiatal tragikus kalandját. De még ez sem volt elég. Megfejelték az egész sztorit egy áldokumentumfilmmel is, mely a sztori hátterét mutatta be. És ezzel olyan nézettséget generáltak, amilyet a filmtörténet, de a marketingipar sem látott még. A premier időpontjában gyakorlatilag már minden amerikai az eltűnteket kereste. A bemutató után a filmforgalmazási jogokat azonnal megvásárolta egy cég, mely mind a mai napig kiadja a történetet. Ezzel az Ideglelés nemcsak hatalmasat robbant a filmes világban, de bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is. A harmadik, 2016-os rész szintén jó lett, de a készítők itt is folytatták a beetetés hagyományát, igaz, más formában. Az Ideglelés harmadik részénél félrevezetésből The Woods címmel emlegették még a médiában is. Csak két hónappal a premier előtt derült ki az, hogy az Ideglelés című kultuszfilm folytatása kerül vetítésre. Sajnos azonban a második és harmadik rész, noha nem rosszak, nem ütik meg a kultuszfilmmé emelkedés szintjét. Egyébként az első rész bemutatása után nem sokkal megjelent a paródiája is, a Hideglelősdi című Pauly Shore film is. Hogy érdemes-e megnézni a filmet? Mindenképp, már csak a háttértörténet miatt is. De ne hallgass rám! Nézd meg, és majd eldöntöd magad! Szóval filmre fel, és jó szórakozást!

70 Ideglelés  (1999)

horror | misztikus

1994-ben egy októberi napon három egyetemista elhatározza, hogy filmet készítenek a hírhedt Blair-i boszrokányról, azonban nyom nélkül eltűnnek az erdőben. A kézkikamerájuk egy... több»

1