2023.03.09 19:09 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Érdekes mozi!

Egy film ténylegesen sokféleképpen lehet beteg.

Ez a kifejezés vonatkozhat egy alkotás humorvilágára, látványára, vagy éppen problémáira, gondolatiságaira, és még számos egyéb dologra is. A probléma általában akkor szokott jelentkezni, amikor az alkotók mindent alárendelnek a kissé morbid és groteszk vízióknak, ami legrosszabb esetben a történet vagy éppen a karakterábrázolás rovására megy.

Érdekes mozi!

Félig-meddig igaz ez a tétel a 2003-as Zsákutca című filmre is, ami nem egy világi darab, elég sok hibája van, de egy végletekig szórakoztató, elborult alkotás.

De mi is a látott sztori?

Az alapfelvetés szerint egy család hosszú autóutat tesz meg, hogy a már-már hagyománnyá vált karácsonyi vacsorát a közeli rokonság köreiben töltsék. Az idő azonban szorongatja őket: leszállt az éj, hideg van, ráadásul késésben is vannak, így a családfő úgy dönt, egy rövidebb utat választ.

Ez azonban balszerencsés húzásnak bizonyult, ugyanis folyton-folyvást eltévednek, és olyan félelmetes és szürreális hatást kelt az út, mintha a főszereplők bizonyos időközönként ugyanoda lyukadnának ki, bármerre is indulnak el. Ráadásul az utazás során feltűnik egy nagyon titokzatos nő, valamint egy vészjósló, koromfekete autó is.

Nos, a Zsákutca tényleg egy olyan alkotás, ahol nem igazán lehet kisakkozni, hogy mire megy ki a játék.

Öt-hat percenként ugyanis olyan elborult őrültségek történnek, ami egy nagyon erős kiszámíthatatlanság és furcsaság érzetet kölcsönözik a filmnek. Akadnak benne vizuálisan is elég gyomorforgató és felkavaró képsorok, de összességében nézve inkább egy pszicho-horror jellegű misztikum jellemzi a film hangulatát.

Az alkotók valósággal sportot űznek abból, hogy teljesen megkavarjanak minket. Nincs a nézőnek abszolúte semmi támpontja, ebben a világban semmi sem biztos, semmi sem igaz vagy hamis, és nem is kell olyan klisés dolgoknak kötelező érvénnyel beteljesülniük, amikre az ember számítana.

A film elsősorban a karakterek közti nagyon érdekes interakciókra épít, illetve azt tárja elénk leginkább, hogy hogyan is reagálnak a főhőseink az egyre kilátástalanabbnak és egyre abszurdabbnak tűnő helyzetre.

Fokozatosan kezdenek a szereplők bekattanni, és lassacskán elveszíti mindenki a kontrollt, ettől függetlenül azonban a karakterábrázolás néhány esetben nem sikerült éppen a legjobban.

A színészek, valljuk be, nem túl acélosak, ráadásul több figura is roppant módon idegesítő és kissé ripacs. Sokszor a cselekedeteik logikátlanságokba ütköznek, és bármennyire is sikerül azt érzékeltetni, hogy egyes szereplők mennyire sokkos állapotba kerülnek, elég gyakran olyan lépésekhez folyamodnak, amik szinte teljesen indokolatlannak hatnak.

Viszont a készítők nagyon ügyesen bántak a játékidővel, ugyanis a film szűk másfél órája alatt alig-alig ül le vagy éppen lassul a cselekmény, sőt a végén egy fordulat formájában sikerül a látszólagos káoszt összefogni és éppenséggel megmagyarázni. További hatalmas pozitívum a humor használata. Rendkívül erős, éjsötét és szatirikus humorral operál a Zsákutca, amit elsősorban a pattogós párbeszédeknek köszönhetően sikerül felszínre hozni. A legparásabb pillanatokat is képes megtörni és feloldani egy-egy csípős vagy szellemes megjegyzés, ám ez mégsem kelt hangulatgyilkos hatást. Sőt, éppen ellenkezőleg, a történetbe épített komikus elemekkel csak még jobban érzékeltetik számunkra a készítők azt az őrületet, aminek a főszereplő család a részese.

Ha összegzünk, azért az alkotás elég felemás.

A végső megoldás ellenére is tényleg túl kaotikusnak tűnik helyenként, ami azért jócskán elveheti a néző lelkesedését, függetlenül attól, hogy a történetet lezáró csavar magyarázatot ad mindenre.

Azt viszont meg kell hagyni, hogy minden hibája ellenére egy elejétől a végéig szórakoztató pszicho-horror filmről van szó, ami azért (valljuk be férfiasan) az egyszeri kikapcsolódásnál többet képtelen nyújtani.

A narancs, amit eszem, pedig mézédes.

73 Zsákutca  (2003)

horror | kaland | misztikus | thriller

Karácsonykor Frank Harrington és családja húsz éve ugyanazon az útvonalon jut el a nagymamához. Idén azonban Frank egy rövidebb utat választ, de kiderül, hogy ez volt élete... több»

2