2023.07.01 22:50 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Egy korrekt kis mozi 79-ből

Fred Walton, Dana Kaproff és Donald Peterman filmje.

Az Ismeretlen hívás (When a Stranger Calls) azok közé a ’70-es évekbeli horrorfilmek közé tartozik, melyeket elfedett a jótékony feledéssel járó homály és a rárakódott vastag por.

Egy korrekt kis mozi 79-ből

Pedig nem annyira rossz mozi.

Ám valaki mégis leemelte a polcról, aminek köszönhetően elkészült 2006-os remake-filmje, ami végül elvette a film minden megmaradt dicsőségét.

A történet pofonegyszerű és mégis érdekes:

Egy középiskolás diáklány bébiszitterként dolgozik egy jómódú család házában. Igazából túl sok dolga nincs, a gyerekeket a szülők lefektették aludni, így inkább nem is zavarja őket.

Az este folyamán állandóan csörög a telefon.

A hívások egy része egy rejtélyes ismeretlentől származnak, aki haláli hangon újra és újra azt kérdezi: „Megnézted már a gyerekeket?” Jill (Carol Kane) először telefonbetyárnak hiszi az illetőt, de a sokadik hívásnál már igencsak kezd megijedni, és értesíti a rendőrséget.

Kiderül, hogy a hívások házon belülről érkeznek, és elkövetőjük nem más, mint egy sorozatgyilkos.

A gyerekek sorsát talán minden olvasó ki tudja találni ezek után.

A film első fél órája igazi horrorklasszikussá vált.

A hívások feszültsége ténylegesen kézzel fogható, és bár felismerhetjük a ’70-es évek filmjeinek klasszikus „bénaságát" Jillben (miért nem nézi meg a gyerekeket?), ez nem marad több felületes bosszankodásnál, és kifejezetten élvezhető marad a félelemkeltés.

Minden idők egyik legerősebb horrorfelütésének tartják máig is, és én is azt mondom, minden rajongónak érdemes csak ezért is megnéznie a filmet. Innen merített a Sikoly is annak idején, és vált maga is klasszikussá.

Jill szerencsére túléli a támadást, mert a kiérkező rendőrség még azelőtt elkapja a gyilkost, hogy az a lánnyal is végezhetne.

Ezután viszont a film nagyot fordul.

Hat évet ugrunk előre az időben, és mintha egy teljesen új film kezdődne el.

A gyilkos megszökik az elmegyógyintézetből, ahová került, és természetesen újra Jill nyomába szegődik.

Ám sajnos nagyon erősen érződik a cselekményen is, hogy a készítők eredetileg rövidfilmként akarták elkészíteni az Ismeretlen hívást – The Sitter címen, csupán egy harminc perces alkotásként.

A történet már nem annyira feszes és sodró, mint az elején, de azt nem mondanám, hogy rossz, csak kissé klisés és kiszámítható.

Ám ténylegesen az érdeklődést számomra csupán Carol Kane játéka tudta fenntartani Jill szerepében, aki igazán jól alakította a rémült gyermekfelvigyázót, kifejezetten üdítő módon.

Mindent egybevetve azonban nem ítélném el az eredeti Ismeretlen hívást, klasszikus, ’70-es évekbeli B horrorfilmek kedvelőinek kihagyhatatlan darab.

Ajánlott, főleg rajongóknak.

Nálam ez 77%, és négy csillag.

horror | misztikus | thriller

Egy mániákus sorozatgyilkos terrorizált a múltban egy fiatal bébiszittert, s most, hét évvel később visszatér, hogy befejezze kínzásait a fiatal nőn. több»

1