2023.07.17 17:28 fankbringa Olvasottság: <100x
0

Vízió egy sikerről

Ez az a film, amit azért kezd el valaki nézni, mert pontosan tudja, mire számítson, és nem azért, mert kíváncsi. A bemutató mindent elárul. Béna poénok, kifigurázás és béna dalok a zsebkendőnyi forgatókönyv mellett.

A férfi, akinek az az álma, hogy győzzön a dalversenyen, és híres ember legyen, és a társa, akinek pedig a férfi az álma. Sosem derül ki, hogy igazából mire számított Sigrit, de ez a filmben kb. senkit sem érdekel. Még a szereplőket sem. Na jó, az anyját egy kicsit.

Vízió egy sikerről

Nagyon rezeg a léc a 3 és 4 csillag között. Aki bírja az idétlen poénokat, annak 4 csillag, a többieknek 3.

Will Ferrellről vad és fárasztó vígjátékai jutnak eszembe. Sosem kedveltem igazán. Itt is hibátlanul hozza a rettenthetetlen viking harcost, aki megmutatja a világnak, hogy ő a tökéletes hős. Nem is fogja vissza magát, ha hősködésre van szükség. Teljesen rutinszerűen kezel gyilkossági kísérletet, tömegmészárlást, színpadi bakit, vagy épp nyomulást. Egy igazi rendíthetetlen ólomkatona énekhanggal.

A film nagy erénye, hogy végig emberi, és nagy hátránya, hogy a nézőt nem kíméli. A főszereplők egytől egyig szórakoztatóak, fárasztóak és viccesek egyben. Annyira szürreális időnként a történet, hogy azon gondolkodtam, vajon ez volt a cél, vagy csak így sikerült? A film végig pengeélen táncol a felháborító dilettantizmus és a befogadható kreténség között. Tényleg fel tudott csendülni egy teljesen más dal a döntőn zenekar nélkül, mint ami a próbán volt? Bár nem ez volt a legkevésbé hihető.

Az Eurovízió mint az egyik legnevesebb dalverseny egy olyan ábrázolása került a filmbe, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a létjogosultságát és az értékét. Egy hatalmas show, amit a színfalak mögött pont úgy utálnak, mintha egy politikai vitaműsorban szerepelnének. Sokat tesz a film azért, hogy komolytalannak állítsa be az egészet. Izland mint kis ország nekifeszül Góliátnak, és győz. Mint a mesében, bár itt nincs semmi meseszerű.

Ha valaki képes végigküzdeni a film nagy részét, cserébe kap megható pillanatokat és szívmelengető jeleneteket, dalokat. Mint az apró örömök az életben, úgy találnak ránk.

vígjáték | zenés

Két feltörekvő zenész, Lars Ericksson (Will Ferrell) és Sigrit Ericksdottir (Rachel McAdams) lehetőséget kap, hogy a világ legnagyobb énekversenyén képviselje Izlandot. Végre... több»

0