2023.10.25 20:33 Artemisia Olvasottság: <100x
6

Az ember végzete

A modern érabeli A majmok bolygója-trilógia záróakkordjához érkezett, Matt Reeves felteszi a pontot az i-re, és lefesti a majmok végérvényes felemelkedése, valamint az emberiség bukása előtti utolsó mozzanatokat.

2 évvel járunk a Forradalom eseményei után. A Koba által kirobbantott háború elkezdődött, egy kegyetlen hadsereg vadászik a majmokra és főképp Caesarra, élükön egy még kegyetlenebb vezetővel, az Ezredessel. Caesar a népével együtt az erdő mélyére húzódik, és a védekezésre összpontosít. Egészen addig, amíg az Ezredes rá nem talál a majmok főhadiszállására, és nem végez Caesar családjával.

Az ember végzete

Caesar a bosszúvágytól elvakultan az Ezredes felkutatására indul.

Az előző részekhez és az alcíméhez képest a Háború egy lassú, karakterközpontú dráma, a széria eddigi legszemélyesebb hangvételű darabja. Caesart a személyes tragédiák és a rá nehezedő felelősség igazán érett és bölcs vezetővé avatja, az Ezredes személyében pedig egy elképesztően mély, többrétű antagonistát, ha úgy tetszik, Caesar nemezisét üdvözölhetjük.

A Forradalom már előárnyékolta az ember korának leáldozását, a Háborún pedig teljes egészében végigvonul az ember visszafordíthatatlan romlása, végleg könnyűnek találtatik a majommal szemben. Ezt az Ezredes személye, illetve a Caesarral való dialógusai példázzák a leglátványosabban.

A film elmélyül majom és ember domananciaharcában, melyet életben maradásért és a világuralomért vívnak, és közben nem felejt el reflektálni korunk és fajunk égető problémáira: háborúk, széthúzás, gyűlölet, rasszizmus, fajelmélet, felsőbbrendűségi komplexus, népirtás, lágerek, munkatábor, gyilkosságok és kegyetlenkedés minden mennyiségben. Az ember a végszükség órájában sem tud összefogni, hiszen az Ezredes nemcsak a majmokkal áll hadban, hanem egy másik, emberi hadtest támadására is készül. Még akkor is biztos a felsőbbrendűségében, mikor a majmok már egy, az emberiség megmaradt részénél jobban működő civilizációt hoztak létre. Az Ezredes holocaust mintára lágerekbe zárja és kényszermunkára fogja a fogságba esett majmokat, noha tudja, hogy a kocka hamarosan fordul. Már biztos a majmok egyeduralma és túlélése: az emberiségen végigsöpört, ám a majmoknak mit sem ártó majominfluenzának ugyanis kialakult egy mutálódott törzse. Ez az ember agyát és idegrendszerét támadja, aminek következtében teljes mentális-szellemi leépülés lép fel. Vagyis az ember visszafejlődik az állatok értelmi szintjére, vagy még lejjebb. Az Ezredes sorsa megmutatja, milyen az, amikor a természet egy egész faj ellen fordul.

A végkifejletben elmarad a címben ígért epikus háború, de a végkifejlet példázza, hogy az emberiségnek semmi esélye esélye nem volt a fennmaradásra; nemcsak erkölcsileg marad alul a majmokkal szemben, hanem a természet védelmi mechanizmusa is bekapcsolt – az ember ellen.

A film tehát végleg összeköti a szériát az 1968-as eredetivel, hiszen a záróképsoroktól már egyenes út vezet odáig. A Lázadás és a Forradalom kiválóan felvezette az előzményeket, a Háború pedig egyértelműen megmutatja, hogyan lett Földünk A majmok bolygója.

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

A majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok... több»

6