2023.12.06 12:26 Artemisia Olvasottság: <100x
4

Pokoljárás

Guillermo del Toro munkásságának korai darabja az Ördöggerinc, melyet első filmje, a Cronos, és a szörnyfilmes beütésű novellaadaptáció, a Mimic - A júdás faj után készített. Valójában az Ördöggerinc volt del Toro első szkriptje, melyet még a Cronos előtt szeretett volna megrendezni, és ebben a művében bontakozik ki először rendezői zsenije. A film minden tekintetben eddigi legsikeresebb filmjének, A faun labirintusának készíti elő az utat, a direktor pedig maga is A faun labirintusának testvérfilmjeként hivatkozik az Ördöggerincre.

Egy kritikus, vérzivataros időszakban, a spanyol polgárháború végén veszi fel a fonalat, az eseményeket pedig végig egy 10 esztendős kisfiú, Carlos szemszögéből látjuk. A kisfiú apja elesett a háborúban, így ideiglenes gyámja egy, a puszta közepén álló, baljós árvaházba viszi őt. Az árvaház vezetői köztársaságpártiak, a lelepleződéstől való félelem rányomja a bélyegét az intézet mindennapjaira. Az udvaron egy becsapódott, de fel nem robbant bomba áll, mely vészjósló ketyegését, "szívdobogását" éjszakánként hallani vélik a gyerekek. Egy másik tragikus esemény is a bombához köthető: becsapódásának éjszakáján eltűnt az árvaházból egy kisfiú, Santi, aki a gyerekek szerint kísértetként jár vissza. Carlos-nak több ízben is félelmetes találkozásban része Santi szellemével, de Guillermo del Toro műveire jellemzően a kisfiú hamar szembesül vele, hogy az igazi rémek nem a túlvilágról járnak vissza, hanem itt élnek köztünk.

Pokoljárás

A film nem szokványos kísértethistória és a horrorr irányába sem megy el. Sokkal inkább egy mágikus realista elemmekkel tarkított, döbbenetesen nyers dráma a háború borzalmairól és a határokat nem ismerő emberi brutalitásról, mindezt egy gyerek szemszögén keresztül.

dráma | horror

1939, Spanyolország: a véres polgárháború végén Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost (Fernando Tielve), egy... több»

4