76% 168 szavazat
Ördöggerinc

Ördöggerinc

El espinazo del diablo
Filmadatlap
8
Vélemények (8)
19
Szereplők (19)
51
Képek (51)
1
Videók (1)
4
Érdekességek (4)
Díjak
Filmkritika
8
Cikkek (8)
Fórum

FILMINFÓ

1939, Spanyolország: a véres polgárháború végén Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost (Fernando Tielve), egy meggyilkolt republikánus harcos fiát apja bajtársai egy isten háta mögötti árvaházba viszik. Az igazgatónő, Carmen (Marisa Paredes) és a tanár, Casares professzor (Federico Luppi) a köztársasági erőkkel szimpatizáltak, ezért befogadják a kisfiút. Nehezen tudja megszokni új környezetét, főleg Jacintót (Eduardo Noriega), a durva gondnokot. Ráadásul éjjelente egy régi lakó, Santi (Junio Valverde) szelleme kísérti Carlost. Az udvaron egy óriási fel nem robbant bomba emlékeztet a halál közelségére. Franco katonái nincsenek már messze, a szellem vészt jósló hangja pedig egyre erősebb.

Ország: Spanyolország, Mexikó
Premier (HU): 2002.10.13.
 
2023.12.06 Artemisia

legújabb vélemény a nap véleménye

Pokoljárás

Guillermo del Toro munkásságának korai darabja az Ördöggerinc, melyet első filmje, a Cronos, és a szörnyfilmes beütésű novellaadaptáció, a Mimic - A júdás faj után készített. Valójában az Ördöggerinc volt del Toro első szkriptje, melyet még a Cronos... Teljes kritika

4
 
2019.08.04 HercegPeter

Guillermo del Toro munkásságának elfeledett gyöngyszeme

Guillermo del Toro rendezései közül az egyik legjobb. Nekem például jobban tetszett, mint a Faun labirintusa és főleg mint a Víz érintése. Ahogy azt megszokhattuk, ez sem egy hétköznapi film, de nem olyan elrugaszkodott, mint a másik két fent említett alkotás. Az első néhány perc/fél óra látszatával ellentétben nem a természetfelettin van a hangsúly. Ahogy az emberi tényező egyre nagyobb teret nyer a filmben úgy válik egyre izgalmasabbá. Ehhez a történethez a háború nagyon jó hátteret szolgáltat, elkülöníti az árvaházat a külvilágtól. Nekem eleinte az hiányzott, hogy alig ismertük meg a szereplőket, főleg a felnőtteket. Persze a történet folyásával egyre többet tudunk meg róluk. Mint mondtam, annak ellenére, hogy a film ereje a horrorosabb, mégis a második fele az érdekesebb. Szerintem ezt a szellemszálat akár ki is hagyhatták volna belőle. Persze így többrétű a film, több lábon tud megállni és nagyobb nézőközönséget tud magához csalogatni. A történet fordulatos és izgalmas, szerencsére nem kiszámítható. A másik oldalról nézve viszont az alakítások eléggé gyengék. A cím választás érdekes. Nem mondom, hogy alul értékelt alkotás, inkább egy elfeledett gyöngyszem Guillermo del Toro munkásságában.

2
 
2023.05.22 Ahoj poplacsek

4,5/5

A fényképezés, kameramunka, a a képi világ egészen hihetetlenül magas minőségű. Az egésznek van egy retro hangulata. Sokakat megtéveszt a szellemszál a sztoriban, és a láncfűrészes-darabolós sztorikhoz hasonlítják, majd csalódnak, mert ahhoz nem elég durva a kivitelezés. Pedig igazából a westernekre hasonlít. Csak itt nem a vadnyugat adja a könyörtelen és durva környezetet, amiben brutalizálódnak az emberek (mármint a hitványabbjai), hanem a spanyol polgárháború. Vannak persze eltérések egy klasszikus western felálláshoz képest, pl. van benne egy jól érzékelhető Legyek ura hasonlóság is a vége felé, de ha kezdő filmnézőknek kellene tanácsot adnom, akkor mégiscsak azt mondanám, hogy nézzék úgy, mint egy westernt.

2
 
2022.02.07 indingo

Guillermo del Torótól kicsit betegebbet és különlegesebbet szoktam meg. Ennek ellenére maga a film nem rossz. Kicsit misztikus, de mégis van mondanivalója, és a képi világa is pazar.

1
 
2021.02.06 Eastern79

Szürreális mese

Guillermo del Toro talán legszebb filmje, annak ellenére, hogy kísértethistóriát látunk. Gyönyörű képekben mesél ismét, és mint oly sok filmjében, most is a rá annyira jellemző műfajkoktélt kapunk. Háborús történetből vált át ifjúsági kalandfilmbe, majd karakterdrámába, hogy aztán a végkifejlet minden várakozást felülmúljon. Del Toro olyan művészien bánik a képekkel, hogy az volt az érzésem, egy megelevenedett festményt látok. Lebilincselő, nagybetűs mozi élmény. Így kell filmet csinálni.

1

A film összbevétele 754 749 dollár volt (imdb.com).

#1
 

A rendező egyszer úgy nyilatkozott, hogy ez a kedvenc saját filmje.Szerző: ArpiHajdu és Réci

#2
 

Guilleermo del Toro még főiskolás évei alatt kezdett el dolgozni a filmen.Szerző: ArpiHajdu és Réci

#3
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 101 horrorfilm film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.Szerző: Bogi87

#4