2023.12.27 17:47 Artemisia Olvasottság: <100x
5

Átértékelt élet

Helyrehozható-e egy elrontott élet? Bepótolhatjuk-e nagyszülőkként az unokáinkkal azt, amit szülőkként elszalasztottunk a gyerekeinkkel? Hogyan ismétlődnek generációról generációra a negatív szülői minták? Milyen hatással van egy csonka családban felnőtt férfi házasságára és apaságára az apakép hiánya? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi választ Robert Benton kissé elfeledett klasszikusa, mely lebilincselő családtörténet és egyben ízléses, szívhez szóló komédia is.

A film átlagemberekről szól, és olyan hétköznapi bonyodalmakkal és problémákkal szembesít, melyek bárki életében előfordulhatnak. Ereje és szépsége éppen hétköznapiságában és emberiségében rejlik.

Átértékelt élet

Sull karakter bár kellemetlen alak, mégis komplex figura: a 60-as éveiben járva nincs családja, alkalmi munkákból tartja fenn magát, albérletben él és legfőbb időtöltései közé tartozik az iszogatás, a pókerezés, a flörtölgetés, a keménykedés és a disznó viccek. Ugyanakkor maga is gyerekkori traumák sebeit hordozza, idős főbérlője, Miss Beryl támasza és bizalmasa, és noha fiával, Peterrel nem igazán tud mit kezdeni, kisunokáját, Willt őszintén megszereti, és igyekszik megadni neki azt, amit Peternek nem adott meg – a maga sajátos módján persze.

Sully kaotikus életébe hirtelen lép be Peter és Will, és könnyfacsaróan van ábrázolva, ahogy a léha öregember lassan, fokról fokra ráébred a felelősségtudatra, és esetlenül, csetlés-botlás közepette elkezdenek közeledni egymáshoz Peterrel: egy hókotró ellopása, egy dobermann benyugtatózása, esetleg egy rendőr tettleges bántalmazása – nem éppen a klasszikus apa-fiú programok, de mégis ezek kezdik újraépíteni a bizalmat apa és fia között.

Az álmos, hófödte kisváros kellemes hangulata, a 90-es évek esszenciája és a kiváló a színészi alakítások csak fokozzák a történet összhangját. Paul Newman utánozhatatlan Sully szerepében, de itt van a fiatal Bruce Willis dörzsölt vállalkozóként, Melanie Griffith kacér fiatalasszonyként és Philip Seymour Hoffman a kisváros túlbuzgó rendőreként.

Tartalom és mondanivaló, kőkemény dráma és kacagtató komédia tökéletes elegye, az élet átértékeléséről és a család szentségéről.

dráma | vígjáték

A Senki bolondja című filmdrámában Sally, a zsörtölődő férfi életét a pia és a kártya tölti ki. A magányos férfi élete azonban nagyot fordul, amikor fia családjával... több»

5