2024.01.06 13:51 Kinga Kecskeméti Olvasottság: 363x
0

Tündérkirályfi és az ő démonjai

Ha már nem volt szerencsém a filmekkel, gondoltam, jöjjön egy sorozat, s két nap alatt „ledaráltam”. Vannak hiányosságai, nem is kevés, valahogy mégis megfogott a történet. Már az is tiszteletreméltó, hogy egy nagy magyar író (Móricz Zsigmond) Erdélyről szóló történelmi művéhez nyúltak, ami nem kis rizikó.

Mondom a hiányosságokat:

Tündérkirályfi és az ő démonjai

1. Kicsit megmásították a regényt, egy fél mondat utal mindössze arra, hogy Palotsai Annának tetszett volna Bethlen, nem volt viszonyuk. Az író a következő könyvben Báthory Annát említi több helyen mint lehetséges szeretőt, s bizonyos történelmi források is erre célozgatnak. Az utolsó részben Palotsai Anna nincs ott a hintóban a fejedelem mellett a tragikus jelenetnél.

2. Néhány helyen a díszletek, a vitézi vértek némi kívánnivalót hagynak maguk után.

3. Bánffy uram szófordulataitól néha majd frászt kaptam: „hozok egy jó csajt” stb., mert ezekkel visszarángatott a való világba.

4. A legdurvább az epizódok végén felcsendülő zene volt. Imádom Pataky Attila Hűtlen című számát, nem örültem, mikor megszólalt, mert ugyancsak visszateleportált 2024-be. A Tankcsapdáról meg társairól már nem is beszélek. Egy jól megválasztott korabeli zene minden rész végén felcsendülve sokkal jobb lett volna.

Pozitívumok:

1. Minden hibája ellenére mégis valahogy korhűnek éreztem a gyönyörű tájak fotózása, a képi, zenei világa, hangulata miatt.

2. A Báthory Gábort játszó színészt (Katona Péter Dániel) eleinte fenntartásokkal fogadtam, de elismerem, fiatal kora ellenére (hiszen a fejedelem még ennyi idős sem volt) nagyon jól alakította a léha, hirtelen indulatú, nőimádó, Bethlenre felnéző, magányosan tépelődő ifjút.

Apropó, a meleg vonulat nem a Netflix miatti divatos elemként van becsempészve, hanem Móricz leírásában valós vonzalom az ifjú hajdú legény (Szilassy Pál) iránt!!!

3. Bethlen Gábor (Bokor Barna) karaktere lélektanilag nagyon jó, tetszett a fejedelem iránti elkötelezettségével, az önmagával, érzéseivel vívódó harcos.

4. Báthory Anna 14 éves kislányból a szemünk láttára válik felnőtté, nagyon jól hozta a színésznő (Szőke Abigél).

5. Bánffy Dénes sunyiságát, álnokságát, kéjencségét is remekül átadta Kálloy Molnár Péter, a modern kori beszólásai viszont rontottak rajta.

6. A kedvencem Báthory Erzsébet volt (Szamosi Zsófia), aki végig hűen tükrözte a Báthoryak méltóságát, még a börtöncellájában is. Fekete öltözékében, átható tekintetű, komoly viselkedésével igazán impozáns jelenség volt.

Végül is tudnám sorolni a jó és rossz érveket még a végtelenségig, de summázva a látottakat, a sorozat nálam elérte, amit akart, lekötött, és szórakoztató volt.

Megjegyzés: A Tündérkert legnagyobb erénye, hogy felkeltette az kíváncsiságomat Móricz Erdély-trilógiája iránt, a közeljövőben biztosan el fogom olvasni.

dráma | romantikus | thriller | történelmi

A mester és a tanítvány, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély, a hűséges férj és a csapodár szerető, a megfontolt politikus és a lánglelkű fejedelem: Bethlen és Báthory.... több»

0