2024.02.05 18:24 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Akkor minden más volt.

Ritkán nézek ilyen filmet, de most rászántam magam!

Láttam már anno, jó 20-25 éve, de már kikopott, így frissítettem...

Akkor minden más volt.

Victor Fleming, Sam Wood, George Cukor rendezésében egy ikonikus filmet láthatunk, de azért azt sejtjük, vagy inkább tudjuk, hogy a film feleekkora sikert sem ért volna el, ha nem a két ikonikus főszereplő játszana a filmben!

Természetesen nem fogom elmondani a sztorit, hiszen azért egy regényt, amit Margaret Mitchell írt, vagy a közel 4 órás művet, ha nem haragszotok, nem vezetnék le...

De mégis azért egy pár szót!

1861-ben kezdődik a történet, Tarában, ahol a teljesen elkényeztetett úrilány, Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) történetét láthatjuk, ahogy a birtokán él az akkori luxus körülmények között, és az udvarlók gyűrűjében érzi csak jól magát!

De ő csak Ashley Wilkes (Leslie Howard) figyelmére vágyik, bele szerelmes, reménytelenül, aki viszont éppen házasodik, és hamarosan elveszi kedvesét, Melanie Hamiltont (Olivia de Havilland), ami nagyon megviseli Scarlettet...

Mire ő, csak bosszúból, azonnal hozzámegy a nő bátyjához, Charles Hamiltonhoz (Rand Brooks). A film szempontjából ez nagyon nap nagy, hiszen ekkor tör ki a polgárháború, és ekkor látja először Scarlett azt a férfit, aki az egész életére majd hatással lesz, Rhett Butlert (Clark Gable).

Egyszóval ez lenne az indulás és az alapsztori...

Természetesen gyönyörű képek, finom és cizellált jelenetek, pompás színészi játék jellemzi a produkciót, megelőzvén ezzel jócskán a korát!

Mai szemmel azért már máshogy látjuk, mérjük a „mozit”, ezért nem is merem úgy kritizálni, mintha mostani produkció lenne, és nem is szabad.

Max Steiner zenéje, Ernest Haller és Lee Garmes operatőri munkája, Fred Albin trükkfelvételei, de persze az egész stáb munkája nagyon is meghozta a gyümölcsét!

10 Oscar-díj és megannyi jelölés...

Egy soha el nem felejthető ikonikus alkotás és színészek!

Ami egy közel 85 éves filmnél nem semmi!

Az IMDb-n 331 ezer vélemény után 8,2/10-es, a TMDB-n 3804 szavazatot követően 80%-on áll, az én értékelésem négy csillag és 75%...

Valahogy Clark Gable mosolya nekem fejfájdító volt...

Karamellás kávé és bundás mogyoró...

Kedvenc fotelem azért már kezdett szorítani a vége felé...

dráma | háborús | romantikus | történelmi

Az amerikai polgárháború idején egy georgiai ültetvényes lánya,  Scarlett O'Hara beleszeret a szomszéd birtokos fiába, Ashley azonban unokatestvérét választja helyette.... több»

2