10 érdekesség a Shop-stop-ról

Kult-kedd rovatunk e heti cikkében Kevin Smith egyik korai filmjét húztuk elő a varázscilinderből. Kevin Smith számos kultikussá vált filmet rendezett, és több felejthetetlen karaktert köszönhetünk neki, Smith ugyanis nem csak rendezője, hanem íroja is volt a filmnek.


A Shop-stop az első játékfilm, amely Kevin Smith rendezésében készült. A történet egy képzeletbeli világban jászódik, amit a rendező "View Askewniverse" névvel nevezett. Ebben az univerzumban számos film és képregény játszódik, legismertebb karakterei pedig egyértelműen Jay és Néma (vagy Csendes) Bob. A "View Askewniverse" világában játszódnak a következő játékfilmek: Shop-stop, Shop-Show, Comic strip - Képtelen képregény, Dogma, Jay és Néma Bob visszavág, Shop-stop 2., valamint előkészületi stádiumban van a Shop-stop 3. Ezen kívül Jay és Néma Bob feltűnik még a Sikoly 3. egyik jelenetében, és a Jay and Silent Bob's Super Groovy Cartoon Movie című rajzfilmben.
Álljon itt tíz meghökkentő érdekesség, amit talán még a legnagyobb rajongók sem tudtak a filmről:

1. A film egészen pontosan 27,575 dollárból készült, amit Kevin Smith-nek úgy sikerült összeszedni, hogy zálogba csapta képregény gyűjteményét, lemerítette kreditkártyáit, 3000 dollárt kért kölcsön szüleitől, és felvette a kártérítési összeget árvízkárosult autója után.
2. Kevin Smith New Jersey-ben született, és itt is dolgozott, történetesen éppen abban a boltban, ahol a film játszódik. Smith a sztorit unalmas munkaórái során írta meg.
3. Kevin Smith Brian O'Halloran-re és Marilyn Ghigliotti-ra a New Jersey színjátszó körben talált rá, Jeff Anderson pedig gyermekkori jó barátja a rendezőnek.
4. Kevin Smith Dante szerepét eredetileg kifejezetten régi jó barátjára, -re írta, de a próbákon a rendező meggondolta magát. végül egy kisebb mellékszerepet kapott a filmben.
5. A stáb szinte valamennyi tagja feltűnik a filmben, sőt még a rendező édesanyjának is jutott egy apró szerep, ő pakolja a tejet a hűtőbe az egyik jelenetben.
6. Jeff Anderson a forgatáson csúnyán összeveszett Kevin Smith-szel és Marilyn Ghigliotti-val, olyannyira, hogy majdnem otthagyta a forgatást. Szerencsére Smith-nek sikerült lecsillapítania a kedélyeket.
7. A film eredetileg NC-17-es besorolást kapott volna (17 év alatt nem ajánlott) Ez a stúdiónak nagy csapás lett volna, úgyhogy felbérelték Alan Dershowitz-ot, a legendás ügyvédet, aki az O.J. Simpsont is képviselte. Így sikerült kiharcolni az R besorolást, így 17 évesek, vagy annál fiatalabbak csak nagykorú felügyelete mellett nézhetik meg a filmet.
8. A Jay szerepében feltűnő Jason Mewes-ról aligha gondoltuk volna, hog ő volt a legszégyenlősebb a forgatáson. A sötétben táncoló jelenet során az egész stábot el kellett küldeni, hogy a színész felszabadultan tudjon táncolni.
9. Jeff Anderson sem panaszkodhat, ha szégyenlősségről van szó, bár az ő esetében ez talán érthető is. Anderson a pornófilmek címeit nem volt hajlandó felolvasni, amíg jelen vannak nők is. Mivel azonban ebben a jelenetben egy nő és a kislánya is jelen vannak, kénytelenek voltak külön felvenni a jelenetet.
10. Az eredeti elképzelés szerint Dante meghalt volna a film végén. Az elképzelés szerint egy fegyveres rabló lelövi Dantét, majd kifosztja a kasszát.

+1. Akit igazán érdekel minden (publikus) titok a  Shop-stop-pal kapcsolatban, annak már nem kell sokat várnia a forgatásról készült dokumentumfilmre, decemberben jön ugyanis a Shooting Clerks.