August Diehl lesz a főszereplője Kirill Serebrennikov orosz rendező új filmjének, amely a Josef Mengele eltűnése című francia bestseller regény filmadaptációja, és amelynek forgatása június elején kezdődik.

Diehl fogja alakítani Mengele-t, a hírhedt náci orvost, aki a második világháború végén Dél-Amerikában talált menedéket, és soha nem fogták el. Brazíliában halt meg 1979-ben anélkül, hogy bűneiért elítélték volna. Az Olivier Guez tollából származó regény 2017-ben elnyerte a rangos Renaudot-díjat Franciaországban, és több mint 30 országban jelent meg.

A régóta készülő projekt Serebrennikov újabb mozija lesz a Limonov: The Ballad, valamint a Csajkovszkij felesége/Csajkovszkij felesége és a Leto című filmek után, amelyek 2022-ben és 2018-ban versenyeztek a cannes-i filmfesztiválon.

A népszerű német színész, Diehl korábban együtt dolgozott Quentin Tarantinoval a Becstelen brigantyk, című filmben. Serebrennikov hosszú, Európa-szerte zajló casting után választotta ki őt Mengele szerepére.

A merész film Mengele szökésben töltött éveire koncentrál majd, amelyek Paraguaytól a brazil dzsungelig tartanak, és a férfi szemszögéből mesélik el.

A regény megjelenésekor vitákat váltott ki, mert rávilágított számos dél-amerikai kormány magas rangú náci tisztviselőkkel való szoros kapcsolatára. Serebrennikov írta az adaptációt, és együttműködött Guezzel a történelmi részletek pontosításában.

"Kirill Serebrennikov Oroszország egyik legnagyobb kortárs rendezője, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy évben végigkísérhettük őt ezen a projekten" - mondta Charles Gillibert, aki a könyv megjelenése után opciós jogot szerzett a könyvre. Gillibert szerint Serebrennikov, aki szenvedélyesen szereti a regényt, képes volt "egyedülálló módon" átadni azt.

"Mengele történetét a saját szemszögéből elmesélni nagy kockázat, de Kirill képes volt megtalálni a megfelelő nézőpontot, elmesélve egy olyan ember metafizikai menekülését, akit kísértenek a bűnei, és egy olyan rejtett történetet Európáról, amely erőteljes módon rezonál a jelenre" - folytatta Gillibert, akit nemrég ünnepeltek az Amerikai Francia Filmfesztiválon (korábban COLCOA).

Stewart, aki Hype Studios nevű bannere révén Serebrennikov állandó producere, elmondta, hogy megragadta Guez regénye, és azt szeretné, ha a film "nemcsak egy sötét történetet mesélne el, hanem egy olyan történetet is, amely riasztó módon vált annyira univerzálissá és a kortárs történelemhez kapcsolódóvá". A producer, aki az ukrajnai orosz háború kitörése után Európába költözött, elmondta, hogy a film "a gonosz gyökerének és lényegének, de elkerülhetetlen bukásának feltárása is lesz".

"Amióta néhány évvel ezelőtt először dolgoztunk együtt Kirillel Mártírok / The Student című filmben, elkötelezte magát amellett, hogy történeteket meséljen el a nemzetközi közönségnek, és ő mindig is ideális helyzetben volt ehhez, mert világpolgár és a világkultúra úttörője" - folytatta Stewart.

Serebrennikov, Stewarthoz hasonlóan, nem sokkal az ország ukrajnai inváziója után elhagyta Oroszországot, és jelenleg Berlinben él. Korábban több évre Oroszországban rekedt egy beutazási tilalom miatt, amely nevezetesen megakadályozta, hogy utolsó két filmjét bemutassa a cannes-i filmfesztiválon.

A rendező most már készen áll arra, hogy megkezdje az Eltűnés/The Disappearance előgyártását, amely várhatóan az eddigi legnagyobb projektje lesz. A filmet Dél-Amerikában, főként Uruguayban, Brazíliában és Mexikóban, valamint Németországban fogják forgatni.